logo transparend vojvodina uzivo

Srbobran: Kobasicijada svima pruža zadovoljstvo

SRBOBRAN – Ponovo bez greške, ponovo za jedan metar oboren sopstveni rekord u pravljenju kobasice, ponovo odlična posećenost i zadovoljni gosti sa svih strana sveta, ponovo odličan koncert, ponovo Kobasicijada za nijansu bolja, sadržajnija, zabavnija od prethodne!

Ovako to bude kada vredni Turijci, majstori za poznati specijalitet i majstori za organizaciju popularne manifestacije, još dobro pomognuti i podržani od strane Opštine Srbobran, reše da naprave 2.040 metara dugu kobasicu, najdužu na zemaljskom šaru, uz zabavu na ulicama svog mesta pokažu je svim pridošlim ljudima, a onda na metar, dva ili tri pošalju celom svetu, da svi probaju od najbolje rekorderke, da niko nigde nikad ne posumnja da se ne radi o najukusnijoj i najdužoj kobasici!

Ovogodišnja, 40. Kobasicijada sa pravom se može oceniti najboljom do sada.

„Svake godine obaramo rekord i ove godine imali smo najdužu kobasicu na svetu, dugu 2.040 metara, ali za nas su ovde važnija sva ova nasmejana lica i ljudski odnos koji se oseća među našim sugrađanima i dragim gostima koji posećuju manifestaciju. Suština je da svake godine nastavimo sa negovanjem svih tradicionalnih vrednosti, ali i da ljudimo pružimo zadovoljstvo i mogućnost da uživaju u ovoj gastronomskoj manifestaciji“, rekao je nakon otvaranja 40. Kobasicijade Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran. On je istakao da lokalna samouprava odavno prepoznaje važnost ovog događaja, kao i snažan osećaj ponosa među stanovnicima Turije zbog četiri decenije duge tradicije okupljanja ljudi, te zbog toga bezuvetno podržava i učestvuje u organizaciji, jasno ističući da je Kobasicijada odlična prilika za promociju turističkog i privrednog potencijala cele opštine Srbobran. Vredna i važna podrška organizaciji u cilju osmišljavanja programa koji treba da zadovolji sva interesovanja, stigla je i ove godine od Doma kulture Srbobran, koji je bio zadužen za program na bini, i Centra za sport i turizam koji se bavio tehničkim uslovima za prodajne štandove i drugim pitanjima.

Svečanom otvaranju ispred Ministarstva poljoprivrede prisustvovao je Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra.

„Prvi put sam u Turiji i mogu reći da je sve izvanredno. Mnogo je ljudi, mnogo je i kobasica, kvalitetnih, slobodno mogu reći najboljih na svetu. Kada sve ovo vidim stvarno poželim da ovi naši majstori naprave jednu kobasicu do Novog Sada, do Beograda, u narednim godinama od Vranja do Subotice. Važno je da uvek imamo sirovina za sve te kobasice i Vlada Srbije i Ministarstvo za poljoprivredu će se uvek truditi da to tako bude. Sve ovo što vidimo ovde opravdava čestu ocenu da je Kobasicijada u Turiji najbolja manifestacija ove vrste u Srbiji. Godinama će biti još bolja“, rekao je Bogićević.

Željko Popić, predsednik Udruženja Kobasicijada, istakao je da je siguran da će svi gosti Turije biti zadovoljni programom i ponudom na Kobasicijadu, jer je sve brižljivo pripremano više meseci, promovisano u mnogim gradovima.

„Naša kobasica od 2.040 metara u jednom komadu ponovo je oborila Ginisov svetski rekord. Svake godine dodajemo po jedan metar, da dokažemo da možemo, i nemamo nameru da stanemo. Imamo goste iz cele Srbije, iz mnogih drugih država i cilj nam je da se svi dobro zabave i uživaju u Turiji“, rekao je Popić.

Rezultati takmičenja:

Najbolju domaću suvu turinsku kobasicu, među Turijcima, napravio Ranislav Stankov, dok je u istoj kategoriji za majstore izvan Turije, najbolju kobasicu napravio Jovan Pavlović iz Valjeva. U konkurenciji domaća kobasica internacionalnog proizvođača najbolji je Franjul iz mesta Sveti Petar U Šumi, u Hrvatskoj. U konkurenciji industrijska suva kobasica najbolji proizvod ima Agrostok iz Bečej.

Ukupno 12 ekipa se prvog dana Kobasicijade takmičilo u pravljenju sveže kobasice. Najbolju svežu kobasicu napravila je ekipa ZZ TURIJA, zaradivši maksimalan broj poena, drugo mesto osvojili su gosti iz Slovenije – ekipa iz Sevnice Društvo Salamarjev“, 28 bodova, a treće ekipa Tečina crvena deca, 27 bodova.

Luka Tanasić je gost koji je došao iz najudaljenijeg mesta, iz više od 8.500 km udaljenog Kalgarija u Kanadi. Ivica Pandžić iz Starog Žednika bio je najbrži u brzom jedenju kobasica.

Zvezda 40. Kobasicijade bio je Haris Džinović, koji je održao odličan koncert u centru Turije. Pre toga na bini su se smenjivale kulturno-umetničke grupe i društva, više od 400 igrača i pevača, koji su dva dana oduševljavali sve goste.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.