logo transparend vojvodina uzivo

Srbobran čuva uspomenu na Ranka Pantelića i sve junake

polaganje venaca- srbobran
SRBOBRAN – Delegacije opštine Srbobran, Udruženja Herojska 549. motorizovana brigada „Car Dušan Silni“, Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca Srbobran, SUBNOR-a Srbobran i Udruženje „Hrabri borci“ Srbobran, položile su vence na spomenik Ranka Pantelića, junaka iz Srbobrana koji je izgubio život 1999. godine u odbrani Kosova i Metohije.

Pantelić je sahranjen na Pravoslavnom groblju u Srbobranu. Venac na spomenik položili su i članovi porodice Pantelić.

„Ranko Pantelić bio je iskreni patriota. Za razliku od mnogih koji su te 1999. godine tražili način da pređu granicu i tako izbegnu vojni poziv, Ranko se prijavio dobrovoljno da ide da brani Srbiju, da brani Kosovo i Metohiju, da brani srpstvo. Otišao je kao i mnogi dobrovoljci na najteže mesto, u najteže vreme. Bio je pripadnik herojske 549. Motorizovane brigade Prizren, i učesnik bitke na Paštriku, koja se desila nakon Košara. Neprijatelj tamo nije birao sredstva, napadao je helihopterima, strategijskom avijacijom i tepih bombama, samo kako bi zauzeo Prizren pred već zakazane pregovore o primirju. Momci koji su bili na Paštriku iskazali su nadljudske mogućnosti i izdržali pravi pakao, ali nisu dozvolili neprijatelju da zauzme ni metar državne teritorije. Kad se rat već završio, potpisano je primirje i krenulo je izvlačenje vojske iz južne pokrajine, Ranko se nalazio u kamionu sa još dvojicom vojnika, iz Futoga i Leskovca. Na žalost, sva trojica su stradali kad je kamion pogođen iz ručnog bacača granata, koju su ispalili teroristi iz zasede. Mi smo se danas okupili da sačuvamo sećanje na ovog heroja, moramo se boriti da čuvamo tradiciju i da ne dozvolimo da njegova žrtva bude uzaludna“, rekao je kraj groba Ranka Pantelića, Damir Kremer, predstavnik Udruženja „Car Dušan Silni“.

U ime lokalne samouprave venac su položili Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, i dr Ilija Gazepov, član Opštinskog veća.

„Uvek je važno pominjati imena stradalih građana naše opštine u agresiji NATO-a 1999. godine: Siniše Lauševa, Aleksandra Bajina i Ranka Pantelića. Kad god se spomene bombardovanje mi u opštini Srbobran ih se setimo, jer su oni najvažniji podsetnik, heroji koji su nas branili u najtežim trenucima. Znamo šta se sve tad dešavalo i kakvu je nepravdu naš narod trpeo, i baš zato ove momke nikad nećemo i ne smemo zaboraviti. Negujemo kulturu sećanja i učimo generacije koje dolaze da poštuju istoriju svog naroda i one koji su, ispisujući je, izgubili živote“, poručio je Debeljački.

Pročitajte još:

 

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.