Srbobran: “Budi hrabra, pregledaj se” na Trgu slobode

karavan
SRBOBRAN – Karavan “Budi hrabra, pregledaj se” Udruženja “Žena uz ženu”, koji pripadnicama lepšeg pola između 20 i 45 godina starosti nudi besplatne, preventivne ultrazvučne preglede na karcinom dojke, boravi u opštini Srbobran. Na ovaj način obeležava se Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke.

“Ovo je još jedna akcija koju je organizovao Savet za rodnu ravnopravost. Nakon što smo početkom godine obezbedili 250 besplatnih mamografskih pregleda, danas i sutra u Srbobranu žene starosti između 20 i 45 godina, imaju mogućnost da obave besplatan ultrazvučni pregled na karcinom dojke. Ovakve i slične akcije biće redovne, cilj nam je da podignemo svest žena kada se govori o prevenciji i ukazati koliko je bitno svake godine vršiti preglede kako bi smanjili broj obolelih od veoma opasne bolesti”, rekla je Milica Zarić, predsednica Saveta za rodnu ravnorpavnost i zamenica predsednika Opštine Srbobran.

Dr Slavica Dimitrov, radiolog, lekarka koja vrši preglede u mobilnoj ordinaciji Udruženja “Žena uz ženu”, u okviru kampanje “Budi hrabra, pregledaj se”, istakla je da se kroz akciju edukuju mlade žene da redovno vrše preglede, kao i da posebno raduje činjenica da se pozivu odazivaju upravo mlađe pripadnice lepšeg pola. “Pregledi traju 10 ili 15 minuta i sve suspektne promene upućujemo na dalje mamografske preglede, da bi na vreme otkrili i sprečili razvoj bolesti”, rekla je dr Dimitrov.

Vanja Radovanović, koordinatorka projekta “Budi hrabra, pregledaj se”, pojasnila je da je karacan pokrenut sa ciljem da se smanji loša statistika obeljevanja od karcinoma dojke.

“Želimo da ovim besplatnim ultrazvučnim pregledima motivišemo žene da se redovno kontrolišu. Vršimo i anketu koja nam daje tačne podatke sa terena koliko su žene upućene u problem, da li znaju koje vrstu pregleda treba da vrše, u kojim godinama, kada ultrazvuk, kada mamograf, i slično. Karavan je danas u Srbobranu, sutra u Nadalju, pa idemo dalje, u druge gradove, da pregledamo što više žena. Od 2021. godine kada smo krenuli, pregledali smo oko 6.000 žena i obišli 70 i više gradova”, rekla je Vanja Radovanović.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: