logo transparend vojvodina uzivo

,

Srbija zvanično utvrdila šta su „poslovni anđeli“ a šta startapovi

BEOGRAD – Ko uloži najmanje 5.000 evra u jedan ili više startapova stiče pravo da i zvanično ponese naziv „poslovnog anđela“, a ako poseduje i stručno znanje o rizicima koji prate takvo investiranje, ispunjava uslov da se upiše u Registar subjekata nacionalnog inovacionog sistema, koji će formirati Fond za inovacionu delatnost.

NALED navodi da je prema Pravilniku donetom na kraju 2022. godine ideja da se svi ključni akteri domaćeg inovacionog sistema nađu u jedinstvenoj evidenciji.
U perspektivi „poslovni andjeli“ bi imali mogućnost dobijanja različitih vidova olakšica pre svega poreskih za ulaganje u inovativnost.
Direktor za konkurentnost i investicije u NALED–u Dušan Vasiljević ističe da je značajno i što je pravilnikom definisano šta su startapovi.

„Verujemo da će ovaj korak veoma pozitivno uticati na pozicioniranje Srbije na sceni industrije znanja, te podstaknuti dalji razvoj inovacionog ekosistema“, ocenio je on.
„Pravilnikom se kao startap posmatra pravno lice od čijeg osnivanja nije prošlo više od 10 godina i više od pet godina od dana ostvarivanja prvih poslovnih prihoda“, objasnio je on.
Dodaje da troškovi istraživanja i razvoja startapa moraju da čine najmanje 10 procenata njegovih ukupnih rashoda u svakoj godini postojanja kako bi bio upisan u Registar.
„U slučaju da nema finansijsku istoriju, o upisu će odlučivati posebna komisija Fonda“, navodi on.
NALED navodi da je spoj startapova i poslovnih anđela jedan od ključnih preduslova za razvoj inovacionog ekosistema.
U prvoj „Sivoj knjizi inovacija“ NALED je naveo 60 preporuka a drugo izdanje sive knjige biće javnosti predstavljeno u aprilu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.