logo transparend vojvodina uzivo

Srbija se približila članstvu u SEPA – Transakcije sa zemljama EU biće jeftinije za građane

bankomat, pare, euri, evro
BEOGRAD – Ove godine Srbija će zaokružiti usklađivanje s propisima EU, čime se omogućava otvoreno bankarstvo u Republici Srbiji. To je deo pripreme za priključenje SEPA, odnosno jedinstvenom području za plaćanje u evrima.
Direktor sektora za platni sistem Narodne banke Srbije Nenad Petrović objašnjava da usklađivanje sa propisima EU, drugom direktivom o platnim uslugama, ima za unapređenje tržišta platnih usluga. Novina je uvođenje koncepta otvorenog bankarstva koji podrazumeva dve nove usluge.
Prva je usluga iniciranja plaćanja s platnog računa korisniku, koja je posebno značajna za elektronsku trgovinu.
– Ona omogućava da se plaćanje izvrši bez upotrebe platnih kartica direktno sa platnog računa korisnika i da se uvedu neki novi pružaoci platnih usluga na tržište koji će pružati ovu platnu uslugu. Sama usluga uz integraciju sa servisima sistema za instant plaćanja stvara prostor da se internet trgovcima u zemlji ponude neka efikasnija rešenja za prihvatanje bezgotovinskih plaćanja na njihovim internet prodajnim mestima – rekao je Petrović.
Druga usluga je usluga pružanja objedinjenog pregleda informacija o računima korisnicima.
– Reč je o softverskim alatima, aplikacijama koje omogućavaju da se okviru jednog aplikativnog rešenja korisnik ima pregled stanja i plaćanja sa svih računa koje ima otvorene kod banaka. To praktično omogućava da se te informacije mogu i podeliti sa drugim pružaocima finansijskih usluga kada se aplicira, na primer, za neke druge finansijske proizvode, kredite ili druge, a ne da se praktično, kao što je sada praksa, donose izvodi o prometu iz banaka kako bi se apliciralo za novu uslugu – pojašnjava Petrović.
Šta je SEPA
 
SEPA predstavlja projekat Evropske unije, koji je uveden nakon uvođenja evra kao jedinstvene valute i ima za cilj da se plaćanja između država članica obavljaju efikasnije i povoljnije za korisnike, a to se obezbedilo na način da su uspostavljena jedinstvena pravila i prakse, koje primenjuju sve banke i drugi pružaoci platnih usluga u Evropskoj uniji.
Procedura za članstvo Srbije u SEPA je u toku i Srbija trenutno radi na izmenama propisa koji su neophodni uslov za članstvo u SEPA.
– Radimo na pripremi aplikacije, odnosno zvaničnog dokumenta koji će se podneti Evropskom platnom savetu, telu koje upravlja SEPA projektom. Reč je o jednom dokumentu u kojem mi, kao država kandidat, demonstriramo da ispunjavamo uslove koje je taj Evropski platni savet postavio za članstvo u SEPA. To podrazumeva da imamo propise koji su ekvivalentni propisima koji se primenjuju u Evropskoj uniji, u različitim oblastima – platne usluge, sprečavanje pranja novaca, bankarsko poslovanje, zaštita konkurencije, zaštita podataka – navodi Petrović.
Ko štedi članstvom Srbije u SEPA
 
Članstvom u SEPA omogućuje se ušteda i za onoga ko šalje novac, i za onoga ko prima novac.
– Mi ćemo obezbediti platnu infrastrukturu, gde će se plaćanje izvršavati u nekoliko sekundi, a ne nekoliko dana, kakva je sada situacija i jeftinije, naravno, zato što je upravo to i cilj SEPA, znači da se snize troškovi svih učesnika u lancu plaćanja, pa samim tim i da naknade za krajnje korisnike budu povoljnije – rekao je Petrović.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.