Srbija posvećena zelenoj tranziciji, a Skandinavci znaju da pomognu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Srbija je potpuno posvećena ciljevima održivog razvoja i zelene tranzicije a na tom putu mnogo mogu da pomognu iskustva nordijskih zemalja, istaknuto na skupu u PKS

Održiv razvoj Srbije zasnovan je na tranziciji sa linearne na cirkularnu ekonomiju, koja će doneti ogroman benefit za životnu sredinu i društvo u celini, poručila je danas Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Na završnoj konferenciji “Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – Nordijska iskustva” koja je danas održana u Privrednoj komori Srbije, ministarka je istakla da je trenutno u izradi Program za cirkularnu ekonomiju sa akcionim planom do 2024. godine kako bi se definisao strateški okvir .

Dodala je da je izrada tog strateškog dokumenta poverena Tehnološko-metalurškom fakultetu te da je usvajanje dokumenta predviđeno je za prvi kvartal 2022. godine.

– U fokusu programa biće podrška privredi u primeni modela cirkularne ekonomije, podrška lokalnim samoupravama i podsticanje inovacija i saradnje biznis i naučno-istraživačkog sektora.

Cirkularni model će omogućiti da se resursi i energija efikasno koriste, a važan je stub i u Zelenoj agendi, čija je Srbija potpisnica i čijim ciljevima smo posvećeni – rekla je ona.

Mapa puta

Vujović je istakla da je Srbija je prva zemlja Zapadnog Balkana koja ima Mapu puta za cirkularnu ekonomiju, što joj daje lidersku poziciju u okruženju.

– Mapa daje smernice kako bi se privredi omogućio prelazak sa linearnog na cirkularni model, čime se postiže razvoj stabilne, konkurentne ekonomije, uz odgovoran odnos prema životnoj sredini – istakla je ona.

Kako je navela u tom poslu Srbiji veoma nam znače iskustva partnera Norveške, Finske, Švedske i Danske, koje su lideri kada je reč o zelenoj tranziciji.

Vujović je istakla da sprovođenjem zelene tranzicije, Srbija ispunjava ciljeve UN Agende 2030, a tako se doprinosi i smanjenju klimatskih promena u skladu sa Pariskim sporazumom.

Konferenciju „Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – nordijska iskustva”, organizovale su ambasade Danske, Finske, Norveške i Švedske u Srbiji, a pod okriljem Nordijskog saveta ministara.

Serija tribina na temu cirkularne ekonomije održana je u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Beogradu.

Cilj konferencija je bio podizanje svesti lokalnih aktera o važnosti cirkularne ekonomije, kreiranje predloga za nastavak sprovođenja principa cirkularne ekonomije u Srbiji, kao i prenošenje nordijskih iskustava i znanja u ovoj važnoj oblasti.

Konferencija u Beogradu je finalna u seriji događaja, a organizuje se u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije i Nordijskom poslovnom alijansom.

Autor: G.M.Š./Tanjug

Tagovi:

Pročitajte još: