logo transparend vojvodina uzivo

,

Srbija je najatraktivnija destinacija za kineske investitore: Osim EXPO 2027, evo šta će biti glavna tema razgovora Sija i Vučića

SRBIJA – Kineske firme će biti glavni izvođači radova na EXPO 2027, a verovatno je da će biti delimično angažovane i u drugim infrastrukturnim radovima

Projekti vezani za EXPO 2027 biće najverovatnije jedna od glavnih ekonomskih tema razgovora srpskog i kineskog predsednika, a svakako će se dotaći i naših najvećih izvoznika, odnosno kompanija u većinskom kineskom vlasništvu koje posluju u Srbiji, smatra Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.

Kako navodi Stanić, Srbija je u regionu najatraktivnije područje za ulaganje kineskih investitora.

U ostalim zemlјama Zapadnog Balkana gotovo da nema značajnijeg priliva, a manje prisustvo ove svetske sile u ovim zemlјama može se opravdati činjenicom da su deo EU i da podležu regulativi ekonomskog bloka.

– Kada gledamo region Zapadnog Balkana, Srbija je ubedljivo najatraktivnija investiciona destinacija. Razlozi su najveće tržište u regionu i po populaciji i teritoriji, ali i po proizvodnom potencijalu, zatim odličan geografski položaj, bez obzira što nema izlaz na more. Tu su i sporazumi o slobodnoj trgovini (EU, CEFTA, Evroazijska ekonomska unija, Turska, potpisan sporazum sa Kinom, pregovori sa Egiptom, Ujedinjenim arapskim Emiratima, Južnom Korejom), ali i podsticaji države za investitore (tehnički i finansijski), kao i makroekonomska stabilnost, kvalitetna radna snaga – objasnio je on.

Kako navodi Stanić, kineske firme će biti glavni izvođači radova na EXPO 2027, a verovatno je da će biti delimično angažovane i u drugim infrastrukturnim radovima, koji se tiču investicionog ciklusa „Skok u budućnost 2027“.

– Sporazum o slobodnoj trgovini je prilika ne samo za domaće kompanije da budu bolje uključene u lance snabdevanja velikih kineskih multinacionalnih kompanija, nego i za zapadne koje preko Srbije mogu lakše da dođu do kineskog tržišta – dodao je on.

Prostora za saradnju, po Stanićevom mišljenju ima i u preradi i proizvodnji hrane, u povećanju izvoznih kapaciteta industrije koja proizvodi bezalkoholna i alkoholna pića, zatim u prehrambenoj industriji, u oblasti usluga, informacija i tehnologija, gde već imamo određene prednosti u odnosu na jugoistočnu Evropu.

– Kineske kompanije koje posluju u Srbiji ili planiraju svoje poslovanje, trebalo bi, s druge strane, da što više uključe domaće komponente u lance snabdevanja, imajući u vidu da su mnoge koje posluju u Srbiji relativno skromni neto izvoznici, jer dosta izvoze, ali sa druge strane dosta i uvoze, tako da je ta neto razlika relativno skromna – ističe Stanić.

Veljko Mijušković, docent Ekonomskog fakulteta u Beogradu smatra da dosta govori sama činjenica da je Srbija izabrana u krug malog broja evropskih zemalja sa kojima Kina sarađuje.

– Tri momenta su jako važna kada govorimo o saradnji Kine i Srbije. Prvi je dalji razvoj bilateralne saradnje, zatim investicije u kapitalne projekte, pre svega infrastrukturu, ali i ulaganje u fabrike, i treći je razvoj saradnje sa drugim zemljama u smislu inicijative „Pojas i put“, koju su Kinezi inicirali – rekao je on.

Srbija, kako navodi Mijušković, u ovom trenutku može da očekuje ulaganje u visoku tehnologiju, pre svega informacionu, ali i u digitalnu i zelenu ekonomiju koje su vrlo važne za dalji napredak naše zemlje.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.