BEOGRAD – U srcu Šumadije, u selu Viševac, rodnom selu Karađorđa smestila se destilerija koja je zvanično proglašena trećom najmodernijom destilerijom na svetu, odmah nakon destilerija u Tokiju i Kanadi, u Evropi drži prvo mesto. Upravo tu je napravljena čuvena šljivovica – najbolja rakija na svetu.
– Destilerija Emperus ima jako dugu porodičnu tradiciju i sve je počelo davnih tridesetih godina prošlog veka. Sada uz savremenu opremu i tehnologiju trudimo se i uspevamo da idemo u korak sa svetskim trendovima, ali ono što je svakako najvažnije kad su naši destilati u pitanju jeste voće koje koristimo a koje su uzgaja na našim voćnjacima koji se prostiru na oko 60 hektara. Na 40 hektara je šljiva, na oko 10 je crvena ranka, na ostaloj površini dunja i drugo voće – kaže za RINU Aleksandra Grozdanović iz destilerije Emperus.
Velika pažnja u ovoj destileriji posvećuje se, kako kaže sagovornica Rine, procesu proizvodnje. Poenta je svake prerade da se iz svakog ploda izvuče najbolje. U njihovoj paleti proizvoda koji obilaze čitav svet nalazi se 29 destilata, a svakako akcenat je stavljen na rakije od šljive i dunje.
– Naši proizvodi mogu se naći u Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, u Australiji, Kini i naravno svim zemljama regiona. Našu rakiju dobio je i predsednik Francuske Emanuel Makron. To je šlljivovica stara 30 godina, takođe ima još poznatih ličnosti koji su ljubitelji naših pića – kaže Aleksandra.
Šumadijska šljivovica iz ove destilerije prva je i jedina rakija za sada koja ima oznaku zaštićenog geografskog porekla, a koja dolazi iz naše zemlje. Rakija odležava tačno 18 meseci i to u hrastovim buradima. Posebno su ponosni na rezultate koje su njihova pića postigla na svetskim eminentnim takmičenjima.
– Šljivovica stara oko 30 godina proglašena je najboljom srpskom šljivovicom svih vremena. Posebnim je čini kupaža i aroma i stoga je ona pravi izazov za kolekcionare. Proizvedna je u limitiranoj seriji od 954 boce, a jedna boca je prodata za čak 15.000 EUR. Takođe, jedna od rakija na koje smo ponosni i koja je prošle godine pobrala važne svetske nagrade u konkurenciji od skoro 400 zemalja i među 1300 uzoraka jeste šljivovica stara 25 godina. Proglašena je apsolutnim pobednikom u svim kategorijama – kaže Aleksandra.
Da je proizvodnja, odležavanje i sama degustacija stvar životnog stila pokazuje i poseban trezor koji se nalazi u destileriji Emperus u selu Viševac.
– Ovde kod nas može da se kupi bure, koje će da napune određenim destilatom i onda mora to bure da se obilazi, tako se postaje deo porodice. Vreme odležavanja rakije zavisi od zapremine bureta, posle toga kupci kolekcionari mogu da naprave svoj proizvod, možda započnu i svoju poslovnu priču. Mi smo u trezoru popunili jedan deo, sada su u toku rezervacije u drugom delu. Interosovanje je zaista veliko – rekla je Aleksandra.
Pored zaštićenog geografskog porekla, najskuplje prodane i najbolje ocenjene srpske šljivovice svih vremena, ova srpska destilerija iz Šumadije ima takođe i brojne nagrade za najbolju rakiju od dunje.