Srbija i UAE potpisali memorandum u razumevanju u oblasti veštačke inteligencije

Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) potpisali su u Dubaiju Memorandum o razumevanju u oblasti razvoja i primene veštačke inteligencije. Kako je navela premijerka Ana Brnabić, koja je prisustvovala potpisivanju ovog dokumenta, UAE su razvile svoj jezički model, poput amerčkog GPT-a, a taj model iz Emirata moći će ubuduće da koriste naši naučni instituti, startapovi i drugi.

– Potpisani memorandum znači dodatno bližu saradnju između Srbije i UAE u razvoju i primeni veštačke inteligencije. Važno je da naša zemlja prati trendove u toj oblasti. UAE su razvili svoj jezički model koji služi da bi se kompjuter nečemu naučio, da mu se šalju podaci, koje on onda obrađuje i daje odgovore na različita pitanja. To je praktično model kao američki GPT, a Srbija je potpisala ovaj dokument kako bismo mogli da koristimo taj model. Na osnovu ovoga nama će biti lakše da razvijamo naše jezičke modele – navela je Brnabić ukazavši na značaj koji te tehnologije u okviru veštačke inteligencije imaju za naše kompanije i upravu.
Ona je poručila da je važno da naša zemlja prati sve trendove i da uspostavlja partnerstva sa UAE, dodavši da je Srbija jedna od 29 država na svetu koja je deo globalnog partnerstva za razvoj veštačke inteligencije.

Memorandum su potpisali ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i direktor Instituta za istraživanje i razvoj veštačke inteligencije Srbije Dubravko Ćulibrk i generalni sekretar Saveta za istraživanje naprednih tehnologija UAE Fajsal Al Banai.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.