logo transparend vojvodina uzivo

Srbija dobija još jedan aerodrom na severu države – međunarodni letovi poletaće i sletati u Kikindu (FOTO)

KIKINDA – Beograd i Niš gradovi su koji vam prvo padnu na pamet kada se priča o Srbiji i aerodromima, ali uskoro bi na tu listu mogla da dođe i Kikinda.

Naime, na javnom uvidu nalazi se Nacrt plana detaljne regulacije aerodroma Kikinda.

Naravno, u Srbiji postoje drugi manji aerodromi kao što su „Morava“ u Kraljevu, „Ponikve“ u Užicu, aerodrom u Vršcu i slično, ali često služe samo za letove unutar Srbije ili kraće međunarodne letove u regionu.

Što se tiče kikindskog aerodroma, planiran je na već postojećem sportsko-poljoprivrednom aerodromu poznatijem kao Drahslerov salaš, koji trenutno raspolaže samo travnatom pistom.

Foto: PrtSc/Google Maps

Upravo sa ove lokacije, ukoliko do realizacije plana dođe, vazdušni saobraćaj povezaće se na mrežu Beograd, Niš, Podgorica, Tivat i ostalim bližim aerodromima istočne Evrope.

Prema planu, pomenuta travnata staza bi trebalo da postane asfaltirana pista dugačka 1200 metara, a široka 30.

Takođe, pominje se da treba ostaviti mogućnost proširenja i produženja piste, a koristili bi je avioni raspona krila između 15 i 24 metra.

Foto: PrtSc/Grad Kikinda

U budućnosti, aerodrom bi trebalo da ima privrednu, sportsku, turističku i poslovno-putničku funkciju, navodi se u dokumentaciji.

To znači da je neophodna i izgradnja administrativnog objekta, kontrolnog tornja, zgrade za prijem i otpremu putnika, kao i hangara za avione uz svu potrebne prateće objekte i opremu potrebnu za skladištenje, održavanje i dopunu gorivom letelica.

S obzirom na planiranje međunarodnih letova sa ove lokacije, u administrativnim prostorima biće carina, policija, špedicija, kao i restorane/kafiće za putnike.

Najviši deo kompleksa biće već pomenuti kontrolni toranj, čija će visina dostizati 30 metara.
Foto: PrtSc/Grad Kikinda

Planiran je i heliodrom, koji će, kako se navodi, biti za helikoptere prve, druge i treće klase.

Ceo aerodromski kompleks dobiće i adekvatne saobraćajnice i parking, te će biti povezan sa državnim putem koji prolazi u blizini.

Potpuna dokumentacija Nacrta plana detaljne regulacije aerodroma Kikinda nalaziće se na javnom uvidu na sajtu Grada Kikinde do 9. februara, a možete je pogledati klikom na ovaj link.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.