Srbi su nekad koristili ovu namirnicu: Košta manje od 200 dinara, a izrazito je lekovita

Proso je žitarica sitnog okruglog oblika i tvrde opne kojom je obavijeno žuto zrno, a kada se koristi u jelima opnu je potrebno odstraniti.

U srednjem veku, proso koriste i stanovnici Evrope, takođe je bila namirnica koja se nalazila i na srpskoj srednjevekovnoj trpezi. U poslednje vreme, sve više i više se koristi u svakodnevnoj ishrani, a cena prosa je oko 200 dinara po kilogramu.

Ova žitarica ne sadrži gluten, pa kako je sve više ljudi koji su alergični na gluten, uz pomoć prosa uspešno zamenjuju druge žitarice. U 100 g sirovog prosa nalazi oko 11 g proteina, 8.5 g vlakana, masti 4,23 mg gvožđa. U porciji od 100 g sirovog prosa ima 378 kalorija. Proso je dobar izvor vitamina B kompleksa, a sadrži minerale – magnezijum, kalijum, cink, bakar, mangan…

Kako piše BBC, prema stručnjakinji za holističku ishranu Amiti Gadre, dobrobit prosa nije samo u tome što nema glutena. Ta sićušna žitarica ima više gvožđa i kalcijuma od prerađene pšenice i pirinča. Takođe je vrlo bogata vlaknima, što je čini dobrim izborom za one koji pokušavaju da kontrolišu šećer u krvi.

Ujedinjene nacije su 2023. proglasili međunarodnom godinom prosa, a na proglašenju Ku Donđu, glavni direktor UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu, naglasio je nutritivnu vrednosti prosa i njegovu važnu ulogu u osnaživanju malih poljoprivrednika, rešavanju pitanja sigurnosti hrane i postizanju održivog razvoja.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.