Sprečite opadanje kose

Nega je bitna. Kosa može lako da bude kao iz časopisa uz par trikova.Saveti za prirodan rast i obnavljanje kose uvek su korisni. Kada dođe do gubitka kose, to često nema  direktne fizičke efekte na vaše zdravlje, ali emocionalni uticaj može biti značajan. Postoje različiti razlozi za gubitak kose: genetika, hormonska neravnoteža, gljivična stanja kože glave, stres, autoimune bolesti i nedostaci u ishrani. Međutim, na našu sreću postoje neke stvari koje možemo učiniti da se kosa obnovi i ponovo izraste.

Evo kako da podstaknete rast kose:

Saveti za masažu

Smatra se da masaža vlasišta u kombinaciji sa uljima i maskama za kosu, podstiče rast i debljinu dlaka u ćelijama dermalne papile, koje se nalaze na dnu folikula dlake. Ove ćelije igraju ključnu ulogu u formiranju gustine kose, rastu kose i ciklusu opadanja i ponovnog rasta.

Takođe je poznato da masaža poboljšava protok krvi i zdravlje kože glave. Svakodnevno odvajanje vremena za masažu vlasišta takođe vam može pomoći da se oslobodite stresa i napetosti, što je dodatni bonus ako je stres jedan od uzroka gubitka kose.

Masirajte teme vrhovima prstiju. Krećite se u malim krugovima, primenjujući lagani do srednji pritisak. Iako ne postoji određeno vreme koje morate da utrošite za masažu glave, preporuka je da masaža vlasišta traje četiri do pet minuta dnevno.

Aloe vera

Aloe vera se dugo koristi za lečenje gubitka kose. Ona takođe umiruje kožu glave i neguje kosu. Može smanjiti perut i odblokirati folikule dlake koje mogu biti „zatrpane“ viškom ulja.

Možete naneti čisti gel aloe vere na kožu glave i kosu nekoliko puta nedeljno. Takođe možete koristiti šampon i balzam koji sadrže ovu biljku.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje sadrži masnu kiselinu, zvane laurinska kiselina, koje prodiru u unutrašnjost kose i smanjuju gubitak proteina iz kose. Kokosovo ulje se može koristiti pre ili posle pranja kose, u zavisnosti od tipa kose. Ako vaša kosa ima tendenciju da bude masna, možete da uradite tretman nekoliko sati pre nego što je operete.

Umasirajte kokosovo ulje u kožu glave i svu kosu. Ako vam je kosa suva, možete koristiti i  tretman koji se ostavlja prekjo noći, tako što ćete naneti ulje i zaviti glavu, pa tako prespavati.  Jedna studija je takođe otkrila da kokosovo ulje naneto na kožu glave pomaže u obogaćivanju mikrobioma vlasišta, čineći kožu glave i folikule kose zdravijima.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.