Sportski suplementi: Poboljšanje performansi ili bacanje para?

Svedoci smo rapidnog porasta fitnes industrije kako u svetu, tako i kod nas.

Gotovo da nema osobe u dobi od 18 do 40 godina koja ne upražnjava neki vid fizičke aktivnosti. Popularizaciji  fitnesa i sportskih aktivnosti u mnogome su doprinele i društvene mreže, koje su preplavljene slikama ljudi koji imaju “izvajana” tela i koji se hvale redovnim posetama teretani i vežbanjem. Ovo je dovelo do toga da fitnes postane ne samo rekreacija, već i način života.

Neizostavni deo ovog sveta su postali i suplementi, koje koristimo da bi poboljšali performance i postigli bolje rezultate. A da li je baš sve tako? Da li suplementi zaista “rade” ili je to samo placebo efekat i čisto bacanje para?

Foto: Unsplash

Suplementi se dele u više kategorija (i namena) i netreba ih mešati sa takozvanom hemijom u koju spadaju zakonom zabranjeni anabolički steroidi na bazi veštačkog testosterona.

Oni su zapravo (samo) dodaci ishrani i kao takvi služe da nadoknade sastojke i nutretiente koji ne dostaju organizmu.

Nalaze se u formi praška, tableta i tečnosti a ovo su nekih od najviše korišćenih:

Proteini

Verovatno najviše korišten suplement je protein koji dolazi iz različitih izvora i u različitim oblicima (prašak, napitci, barovi).

Najpoznatiji je Vej (Whey) protein, dobijen od izolata surutke. Za njega tvrde da je najbolji protein za izgradnju mišićne mase jer se brzo ugrađuje u mišiće a sprečava proces katabolizma prilikom kojeg telo “jede” odnosno razgrađuje mišiće. Najčešće se konzumira neposredno (do 1 sat) nakon treninga za najbolje rezultate, razmućen sa vodom mlekom ili sokom.

Drugi na listi najkorištenijih proteina je Kazein. Ovaj protein dobija se iz mleka i sporo apsorbujući je. Odnosno nije pogodan za konzumiranje nakon treninga kada telu treba “brzi” izvor proteina, već je najbolji pred spavanje jel duže otpušta nutretijente koji hrane mišiće na duži vremenski rok.

Postoje i mnogi proteinski barovi u vidu čokoladica a dobar izvor proteina pružaju i belanca i surutka u prahu. Osim proteina životinjskog porekla, sve više  su u upotrebi i protein iz biljnih izvora kao što je na primer soja protein. Oni su savršen izvor nutretijenata za ljude koji su vegeterijanci i vegani.

Foto: Unsplash
Kreatin

Kreatin je sastojak koji se već nalazi u našem telu i mišićima i moguće ga je uneti prilikom ishrane jer, se nalazi u crvenom mesu i ribi.

Naučno je dokazano da keratin povećava performance 5-10%, jer mišićne ćelije dobijaju veći volume od njega. Uneti kreatin se 98% deponuje u mišićima, dok se preostali deo deponuje u mozgu, srcu i drugim organima, a višak kreatina se izluči preko bubrega u obliku kreatinina.

Foto: Unsplash

Sagorevači masti

Ovu grupu suplemenata prati i najviše kontraverzi. Mnogi od sagorevača masti sadrže kofein i mnogobrojne stimulanse, mada postoje i oni bezstimulansni, na bazi bilja. Pojedini sagorevači su i termogeni, što znači da povećavaju telesnu temperaturu. Mnogi korisnici su se žalili na nuspojave u vidu nesanice, razdražljivosti i prekomernog znojenja. Takođe umeju da izazovu povišen krvni pritisak pa čak i aritmiju.

Foto: Unsplash

Najpoznatiji sagorevač masti (i naj jeftiniji) je L karnitin koji je u tečnom stanju, ostali se dele na stimulansne i bez stimulansne i termogene i uglavnom su u vidu tableta.

Suplemente treba posmatrati kao ono što oni zaista jesu – DODACI ISHRANI; Dodaci, a ne zamena za obroke. Ne postoji čarobni suplement od kojega će te mršaviti iz svoje fotelje ili anulirati porodičnu picu i kolu koju ste pojeli i popili. Nema proteina ili kreatina od koga će vam mišići sami rasti bez vežbe, ili vam obim ruke porasti sa 20 na 45cm za dve nedelje. Svaki pravi vežbač će vam reći da mišići nastaju pravilnom i izbalansiranom ishranom i redovnim vežbanjem. I rezultati ne dolaze preko noći već su potrebni vreme rad i trud.

A da li oni “rade”?

Oni su tu da nam daju ono malo koje nam treba za bolje rezultate i uz pravilnu ishranu i redovnu fizičku aktivnost pomoći će vam da malo podignete lestvicu.

Foto: Unsplash

U svakom slučaju pre početka vežbanja (ako ste novi u tome) i upotrebe bilo kojih suplemenata obavezno konsultujete lekara i nutrecionistu. Čak i ako ste dugogodišnji vežbač preproručljivo je da se konsultujete sa vašim lekarom i povremeno odradite sistematski pregled. Imajte u vidu da pojedini suplementi sadrže i moguće alergene pa se obavezno konsultujte sa nutricioniostom.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: