Nedostatak važnih, hranljivih sastojaka može znatno da ošteti naše zdravlje, zato bi ishrana trebalo da bude uravnotežena, a izbor hrane pametan.
Kada planirate obrok, birajte one namirnice koje koje će vam pružiti energiju za sve dnevne obaveze, ali i nutritijente i vitamamine koji su organizmu potrebni. Nuitricionisti su sastavili spisak najnezdravijih namirnica koje bi trebalo da izbegavate u širokom luku.
Čips od krompira
Da li znate da neke kombinacije čipsa sadrže i do 500 mg natrijuma i otprilike 1/4 kašike soli, što je otprilike jedna trećina preporučenog unosa natrijuma u toku dana? Istraživanje je pokazalo da ova namirnica goji više od slatkih napitaka, prerađenog i crvenog mesa.
Pržena piletina
Piletina se smatra zdravom namirnicom i boljim izborom od crvenog mesa, jer nema puno zasićenih masnoća, pa je odličan izvor proteina. Ali, ako na nju dodate brašno i pržite je u ulju, upravo ste pretvorili proteine u najnezdravije jelo. Kada piletinu umočite u ulje ona će upiti puno masnoće i tako značajno promeniti kalorijsku vrednost jela.
Krofne
Pripremaju se od brašna, šećera i u ulju, što znači da sadrže trans-masti, najgori tip masnoća koje će samo povećati nivo lošeg holesterola, a smanjiti nivo onog dobrog.
Fondan
Radi se o kombinaciji šećera, vode, želatina, biljnog ulja i glicerina. Možda jeste ukusno, ali glicerin nije dobar za budrege.
Hladni naresci
Iako se često nalaze na našem stolu, sadrže natrijum natrit koji može da podstakne upale arterija, što može da dovede do ateroskleroze – sužavanja arterija.
Pavlaka za kafu
Verovatno ih imate na radnom stolu ili u kuhinji, ali vreme je da ih bacite jer ti dugotrajni proizvodi često sadrže trans-masti koje utiču na razvoj kardiovaskularnih bolesti.
Hot dog
Za pravljenje ovih kobasica koriste se ostaci mesa koji se mešaju s natrijumom kako bi se proteini u mesu bolje povezali, a mnogi takvi proizvodi sadrže i puno soli kako bi duže trajali.
Žitarice sa šećerom (ovsene kaše, musli..)
Verujemo da već znate, ali ako ste slučajno propustili, ovakve namirnice ne sadrže vlakna, ali su zato prepune šećera i ugljenih hidrata. Zato razmislite da ovsenoj kaši dodate malo čokoladnog mleka, ona je puna vlakana na čemu će vam probava biti zahvalna.
Peciva
Još jedan loš izbor za doručak – velika lopta belog brašna. U jednom pecivu možete pronaći količinu ugljenih hidrata koliko i u pet kriški hleba. Nakon ovakvog doručka, šećer će vam brzo skočiti, a zatim i pasti, a vi ćete samo želeti još ovakve hrane.