logo transparend vojvodina uzivo

,

Specijalizovane knjižare u 2023. ostvarile prihod od 3,5 milijardi dinara

BEOGRAD – Da knjige nikada ne izlaze iz mode govori i podatak da je u Srbiji registrovano 388 firmi koje se bave trgovinom na malo knjigama u specijalizovanim prodavnicama. U prilog ovoj tezi ide i njihov poslovni rezultat, pošto su ova preduzeća u 2023. godini ostvarila ukupan prihod od 3,5 milijardi dinara.

Duplo veći prihod ostvaren je godinu dana ranije – 7,5 milijardi, a dobit je u 2022. godini iznosila 326,7 miliona dinara. Iako se poslovalo nešto slabije, ipak se može zaključiti da su se knjige kupovale i u vreme korone. Tako je ostvarena dobit 2021. godine iznosila 516,7 miliona dinara, a samo godinu dana ranije 351 milion dinara.

 Najuspešnije firme u ovoj delatnosti, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, su: Knjižare Vulkan, KTP Bigz, Delfi knjižare, Hijeroglif, KTP JUP, Alan Ford, M.F.G., Patuljak tim, Knjižare Čarobna knjiga…

Knjižare Vulkan, koje su u 2022. godini ostvarile najbolji poslovni rezultat – dobit od 80,5 miliona dinara, zapošljavaju 213 radnika. CompanyWall je ovoj kompaniji dodelio bonitetnu ocennu AA+, što znači da je u pitanju pouzdana i stabilna firma. Sledeća po ostvarenom uspehu je kompanija KTP Bigz koja je u analiziranoj godini ostvarila dobit od 36,8 miliona dinara. Ova firma zapošljava 17 radnika, a bonitetna ocena ove kompanije je takođe AA+.

Delfi knjižare, pored toga što su treća kompanija po uspehu u 2022. godini sa ostvarenom dobiti od 33,3 miliona dinara (33.313.000) ujedno su i kompanija koja u ovoj delatnosti zapošljava najviše radnika – 499.

Veći broj zaposlenih – 77, ima i kompanija Hijeroglif iz Niša koja postoji od 2013. godine i takođe ima bonitetnu ocenu AA+.

Od preostalih 27 najuspešnijih firmi iz ove delatnosti, jedna ima deset radnika, dok sve ostale zapošljavaju manje ljudi.

Pored pomenutih velikih kompanija, ne treba zaboraviti ni male specijalizovane radnje koje svojom karakterističnom ponudom godinama opstaju na tržištu. Jedna od takvih je knjižara Alan Ford iz Beograda koja je u 2022. godini ostvarila dobit od 9,7 miliona dinara. Ova radnja postoji od 2006. godine, a pored knjiga specijalizovana je i za stripove.

Marko Milenković, vlasnik Alan Forda, za Biznis.rs kaže da je u principu zadovoljan poslovanjem, kao i da su zbog obima posla često u trci sa vremenom.

„Trudimo se da budemo konkurentni sa cenom i da novitete što je moguće pre imamo u ponudi. Kvalitetno pakovanje i slanje naručenih stripova je veliki svakodnevni izazov. A sa druge strane – mali prostor u prodavnici i magacinu, gde se treba snalaziti“, kaže on i navodi šta čitaoci najčešće traže: „Najtraženiji su Zagor, Asteriks, Dilan Dog, Talični Tom i Alan Ford. Stari dobro poznati junaci. Ali ima i puno novih naslova koji se jako lepo prodaju“.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.