Sombor: Svečano otvaranje izložbe „Sublimacija misli“ 17. maja u Maloj galeriji KC

Ulje-na-platnu
SOMBOR – U utorak, 17. maja, od 19 časova, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe „Sublimacija misli“, autora Vladana Ranđelovića, u Maloj galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“.

O autoru:

Rođen je u Nišu 1975. godine. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Prištini, na Katedri za slikarstvo, u klasi prof. Hilmije Ćatovića; na istom fakultetu magistrirao je na Katedri za vajarstvo, u klasi prof. Zorana Karalejića.

Tokom predavačke karijere, radio je kao profesor Likovne kulture i Slobodoručnog crtanja; od 2018. izabran u zvanje docenta na Fakultetu umetnosti u Nišu, za predmete Crtanje i Slikanje.

Član je ULUS-a od 2000. godine.

Imao je blizu 60 samostalnih izložbi i bio je učesnik na preko 160 grupnih izložbi i preko 50 kolonija u zemlji i inostranstvu.

„Tokom više od dve decenije profesionalne karijere, Vladan Ranđelović je prošao kroz različite faze likovnog govora: u istraživačkom i uzbudljivom traganju za novim i drugačijim vizuelnim rešenjima, počevši od motiva mrtve prirode, preko motiva ptica, paunova i insekata, ekspresivnih pejzaža hrapave fakture do imaginarnih prostora asocijativnog prejzaža.

U najnovijoj stvaralačkoj fazi, analizom i uspostavljanjem novih relacija, Ranđelović kadrira složene odnose u prostoru koji su, neprekidnim procesom transformacije, doveli do potpuno novog sagledavanja stvarnosti. Oslobađajući dragocen kreativan duh sugestivnim vođenjem ideje, metodom redukcije, umetnik rešava brojne likovne probleme, upućujući na novo sagledavanje promenljivosti prirode. Ističući primarno dejstvo boje i linije, a unutar plastične pikturalne strukture, dolazi do novih otkrića formirajući vlastiti vizuelni sistem u kome se, pored čiste likovnosti, prostor i vreme pojavljuju kao dva bitna egzistencijalna sloja kojim rešava sudbinu vlastitog iskaza.

Vladan Ranđelović stiže do neočekivanih ideja koje vizualizuje kroz redukovane, gotovo apstraktne, jarko obojene mozaičke površine. Može se reći da se kroz sve navedene faze stvaralaštva provlači uzbudljivo i snažno osećanje života i sveta kao odlučujući faktor u građenju vlastite vizuelne opservacije“ (iz recenzije Radmile Kostić).

Postavka izložbe trajaće do 11. juna.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: