logo transparend vojvodina uzivo

Sombor: Promocija Arheološkog lokaliteta „Magareći mlin“ 26. decembra u Gradskom muzeju

plakat
SOMBOR – U utorak, 26. decembra, sa početkom u 18 časova, u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor, biće održana promocija Arheološkog lokaliteta „Magareći mlin“ sa rezultatima dosadašnjih istraživanja.

Na promociji će govoriti: Kristina Penezić iz instituta „Biosens”, dr Ivana Živaljević, docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, Anđelka Putica i Viktorija Uzelac, viši kustosi arheolozi Gradskog muzeja Sombor.

Istraživanje Arheološkog lokaliteta Magareći mlin započeto je 2022. godine, u okviru multidisciplinarnog projekta Gradskog muzeja Sombor „Poslednji lovci i prvi zemljoradnici Bačke: kartiranje i zaštita lokaliteta Magareći mlin“.

Lokalitet Magareći mlin, višeslojno arheološko nalazište, nalazi se oko 4 km jugoistočno od Apatina. U preko 2 metra kulturnih slojeva kriju se tragovi naseljavanja od mezolitskog perioda (7500 g. p.n.e.), preko najranijih zemljoradnika na tlu jugoistočne Evrope i kroz praistoriju i antiku sve do srednjovekovnog perioda, što ukazuje na njegov veliki potencijal i značaj.

Neolitsko naselje na Magarećem mlinu bilo u upotrebi između 6200. i 5700. godine p.n.e., što ga čini jednim od najstarijih na teritoriji Vojvodine. Magareći mlin predstavlja jedinstveno nalazište na čitavoj teritoriji Srbije, sa tragovima naseljavanja od mezolita do srednjeg veka. Rezultati istraživanja publikovani su u većem broju vodećih međunarodnih časopisa, a prikazani su i široj javnosti u okviru izložbe „Nauka za muzeje: praistorija Sombora i okoline u svetlu novih bioarheoloških istraživanja“, finansirane od strane Ministarstva kulture. Projekat arheoloških istraživanja na ovom lokalitetu podržali su Ministarstvo kulture republike Srbije, opština Apatin i Grad Sombor.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.