logo transparend vojvodina uzivo

Sombor: Otvaranje izložbe „Od zločina magije do umetnosti farmacije“ 15. decembra

plakat
SOMBOR – U petak, 15. decembra, sa početkom u 13 časova, biće otvorena izložba „Od zločina magije do umetnosti farmacije — A magiae crimine ad artem pharmaciae“, poslednja u nizu izložbi kojom Gradski muzej Sombor obeležava svoj veliki jubilej — 140 godina muzejske delatnosti u Somboru. 

Priča vodi od zločina magije do umetnosti farmacije počinje 2021. godine kada je gospođa Vesna Jovanović, vlasnica poznate somborske Apoteke „Zlatni lav“, poklonila Gradskom muzeju Sombor svoju kolekciju apotekarskih stojnica, pribora i posuđa. Prvi deo izložbe kroz priču o „vešticama“ ilustruje pristup iscelivanju primenjivan polovinom XVIII veka na prostoru južne granice Habsburške monarhije, na teritoriji slobodnog i kraljevskog grada Sombora. Narodna medicina i iscelitelji su pažljivo sakupljali i prenosili znanje o lekovitom bilju i biljnim ekstraktima. Potom su se dugo vremena lekovi pripremali samo u apotekama. Dalje, izložba vam pruža priliku da zakoračite u apotekarsku oficinu, u ambijent apoteke u osvit industrijske ere (prve decenije XX veka). Umesto čekanja da lek stigne iz inostranstva, postojanje apoteke u gradu značilo je mogućnost spravljanja leka u laboratoriji prema recepturama lekara i propisima važeće farmakopeje.

Za potrebe izložbe delove svojih farmaceutskih kolekcija ustupile su nam sledeće institucije i organizacije: Gradski muzej Bečej, Srpski Kulturni Centar „Stevan Sremac“ Senta, Društvo intelektualaca „Braća Tan“ Bečej, Srednja medicinska škola „Dr Ružica Rip“ Sombor i apoteke „Galen Pharm“ iz Bezdana i Kljajićeva.

U uvodnom delu izložbe kao ilustrativni materijal korišćena je građa Istorijskog arhiva Sombor, kao i nastavna sredstva Srednje poljoprivredno–prehrambene škole Sombor i OŠ „Branko Radičević“ Stapar.

Autorka izložbe je Nada Putica, viši kustos etnolog i antropolog.

Izložba će biti otvorena do 31. januara 2024. godine.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.