logo transparend vojvodina uzivo

Sombor: Održana sednica Štaba za vanredne situacije

štab za vanredne situacije-so
SOMBOR – Štab za vanredne situacije Grada Sombora održao je sednicu, na kojoj je donet Zaključak o stanju i spremnosti kapaciteta za efikasan odgovor na pojavu ekstremnih vremenskih uslova.

Na osnovu upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije na izražen toplotni talas do 23. juna, za područje cele Republike Srbije, gradski Štab za vanredne situacije preporučuje građanima da se pridržavaju uputstava zdravstvene službe kao i da se tokom dana informišu o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika.

Štab za vanredne situacije preporučuje javno komunalnim preduzećima, ustanovama i privrednim društvima da posao organizuju u skladu sa smernicama resornog Ministarstva za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama.

S obzirom na to da visoke temperature povećavaju opasnost od pojave požara, Štab za vanredne situacije posebno skreće pažnju poljoprivrednim domaćinstvima da se pridržavaju propisa kojima se zabranjuje upotreba vatre na otvorenom prostoru, da ne pale travu, strnjiku i grane, jer je to zabranjeno Zakonom o zaštiti od požara i Zakonom o šumama.

Apeluje se na sugrađane da posle boravka u prirodi uklone sve moguće uzročnike požara, boce pod pritiskom, ložišta vatre i slično, a da u slučaju pojave manjih požara na otvorenom, hitno obaveste nadležne službe ili sami pristupe njihovom gašenju do pristizanja vatrogasno spasilačkih jedinica.

Štab za vanredne situacije upućuje preporuku zdravstvenim službama da pojačaju aktivnosti i obezbede dovoljan broj ekipa za eventualne intervencije, a JKP „Vodokanal“ Sombor će obezbediti cisterne sa pijaćom vodom i postaviti ih na sledeće lokacije u gradu: Kralja Petra I (početak i kraj ulice), Sportska bb kod marketa „Aman“  i Pijaca „U lancima“, Trg Svetog Trojstva.

Pročitajte još:

 

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.