Sombor: Gimnazija „Veljko Petrović” odlikovana Ordenom Svetog Save povodom jubileja

Gimnazija „Veljko Petrović" - Sombor
SOMBOR – U Narodnom pozorištu u Somboru, danas je upriličena Svečana akademija povodom 150 godina od osnivanja somborske Gimnazije.

Proslavu ovog značajnog jubileja uveličale su svojim prisustvom delegacije Srpske pravoslavne crkve, koju su predvodili Patrijarh srpski, gospodin Porfirije i Vladika bački, dr Irinej Bulović, Vlade Republike Srbije, na čelu sa ministrom prosvete Brankom Ružićem, i Gradske uprave Grada Sombora, odnosno gradonačelnik Antonio Ratković i predsednik Skupštine Grada, Zoran Rus. Prisutne goste najpre je pozdravio direktor Gimnazije „Veljko Petrović”, Dušan Mišković. On je istakao da je uveren da bi osnivači Gimnazije bili veoma ponosni na sva dostignuća ove prestižne škole, te da su istorija Gimnazije, kao i njen razvoj, usko vezani za istoriju Sombora.

 

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 025.rs (@portal025.rs)

„Gimnazija je kroz istoriju, od samog početka, bila povezana sa Gradom Somborom neraskidivo. Grad Sombor je praktično inicirao i uvelikoj meri i stvorio Gimnaziju, koja je i najstarija škola, od ovih koje su aktivne u Somboru”.

Budući da je Mišković naveo da su dva osnovna izazova za buduće naraštaje u Gimnaziji upravo okončanje rekostrukcije školske zgrade, kao i očuvanje dvojezičnog karaktera ove ustanove, odnosno mađarskih odeljenja iste, gostima su se obratili i zamenik direktora ove ustanove, Andor Senj, kao i državni sekretar Ministarstva prosvete Republike Mađarske, Zoltan Maruža. Svoju pozdravnu reč uputio je i ministar prosvete Republike Srbije, Branko Ružić.

„Mislim da je ovo jedan od najznačajnijih jubileja u našem obrazovnom sistemu, 150 godina somborske Gimnazije, kroz koju je prošla plejada znamenitih ljudi, Gimnazije koja koja se praktično pozicionirala svojim duhom erudicije, elokvencije, ali i tolerancije i tolerantnosti. Mislim da su pripadnici, ne samo većinskog srpskog naroda, nego mnogih nacionalnih manjina koje žive ovde u Somboru, prošli kroz Gimnaziju, ostavili veoma značajan pečat, pomogli ne samo nauci ne samo u Vojvodini, Srbiji, regionu, rekao bih i planetarno”.

Osim navedenih, prisutnoj publici obratio se i gradonačelnik Sombora, Antonio Ratković, koji je posebno naglasio da su đaci somborske Gimnazije dali ogroman doprinos i ostavili dubok trag u istoriji, kulturi i nauci čitavog somborskog kraja, ali i šire, te da je ova ustanova iznedrila više desetina akademika. On je uputio čestitke na velikom jubileju i istakao da upravo ta tradicija stara vek i po obavezuje Sombor da se i u budućnosti s posebnom pažnjom odnosi prema obrazovanju.

Svečanost je posebno uveličao svojim govorom Patrijarh srpski, gospodin Porfirije, koji je iskoristio priliku da Gimnaziji „Veljko Petrović” dodeli najznačajnije odlikovanje.

„S obzirom da je Gimnazija o kojoj govorimo, Gimnazija koja stvara, u pravom smislu te reči, obrazovane ljude, na predlog jednoga od somborskih gimnazijalaca, na predlog Njegovog Preosveštenstva, Episkopa bačkog gospodina Irineja, Sveti arhijerejski Sinod je odlučio da Gimnaziju „Veljko Petrović” u Somboru, na ovu stotinu i pedesetu godišnjicu postojanja i veoma uspešnog rada na obrazovanju mladih, odlikuje najznačajnijim odlikovanjem Srpske pravoslavne crkve, koja nosi ime prvog srpskog prosvetitelja i najvažnijeg učitelja puta koji u život vodi, Ordenom Svetoga Save prvog stepena”.

Nakon zvanične ceremonije, direktor škole uručio je jubilarna priznanja najzaslužnijim nastavnicima i nekadašnjim učenicima ove škole, a potom su gimnazijalci upriličili prikadan kulturno-umetnički program, kojim su sve Somborce podsetili na najvažnije đake somborske Gimnazije.

Gimnazija „Veljko Petrović" - sombor- gosti
Foto: 025.rs

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.