Sofić: Uključiti javnost u Plan razvoja AP Vojvodine za 2022-2030

BLOG – Putem bloga „Regionalno i lokalno po meri građana“ redovno Vas obaveštavam o aktivnostima koje sprovodi Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Ovom prilikom želeo bih da vas obavestim da je početkom marta počela nova faza izrade Plana razvoja AP Vojvodine 2022-2030 koja podrazumeva definisanje vizije i pravca razvoja, kao i aktivnosti koje će dovesti do postavljenih ciljeva Pokrajine u narednih devet godina.

Foto: Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj

Kako je Plan razvoja najvažniji razvojni dokument, koji će uticati na unapređenje uslova za život i rad u Vojvodini, pozivam sve građane da se uključe u njegovo donošenje.

Time će doprineti određivanju prioriteta i postavljanju realnih i održivih ciljeva razvoja koje oni smatraju najvažnijim za kvalitet života u svojoj lokalnoj sredini, a samim tim i u pokrajini u narednih devet godina. Bolji životni standard, kvalitet vazduha koji udišemo, čista i dostupna voda koju pijemo, bolje obrazovne i poslovne mogućnosti za mlade, kvalitetnije javne usluge, samo su neki od ciljeva koje mogu da označe kao važne i time utiču na njihovo ostvarivanje.

 

Foto: Pokrajinski sekretarijat

 

U saradnji sa Razvojnom agencijom Vojvodine, omogućili smo svima da aktivno učestvuju u ovom procesu kroz jednostavne, dostupne i jasne alate, kako bi obezbedili što masovniji odgovor građana.

U cilju informisanja i uključivanja javnosti u definisanje vizije i ciljeva Plana razvoja AP Vojvodine 2022-2030. svim građanima je dostupna internet stranica planrazvojaapv.rs. Označavanjem 3 od 19 ponuđenih oblasti u jednostavnom grafičkom prikazu u okviru rubrike “Uključi se i ti” na ovoj stranici, građani mogu da biraju one oblasti koje smatraju najvažnijim za kvalitet njihovog života i u kojima žele da vide najveći napredak u razvoju Vojvodine do 2030. godine. Glasanje je anonimno i trajaće do 24. marta 2022. godine.

Na ovoj stranici nalazi se i upitnik koji omogućava građanima da daju svoje mišljenje o stanju u ključnim oblastima društveno-ekonomskog života i životne sredine i time doprinesu postavljanju realnih i održivih ciljeva Plana razvoja AP Vojvodine 2022-2030.

Planom razvoja nećemo moći da rešimo sve izazove sa kojima se suočavamo, ali se možemo dogovoriti šta nam je najvažnije i u kom pravcu bi trebalo da se krećemo kako bi unapredili životni standard u Vojvodini.

Proces izrade Plana razvoja podržavaju projekti Nemačko-srpske razvojne saradnje „Podrška reformi javne uprave u procesu pristupanja EU“ i „Reforma javnih finansija – Agenda 2030“, koje sprovodi GIZ. Oba projekta finansira Savezno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj Savezne Republike Nemačke, dok se drugi projekat sprovodi uz kofinansiranje Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

U svim aspektima izrade Plana razvoja AP Vojvodine integrisani su UN ciljevi Agende za održivi razvoj do 2030, koji predstavljaju održivi pristup razvoju društva.

Na internet stranici planrazvojaapv.rs dostupni su i dokumenti iz oblasti društvenog razvoja, životne sredine, ekonomskog razvoja i infrastrukture, koji sadrže podatke i zaključke o stanju u ovim oblastima. Ove analize rezultat su višemesečnog rada eksperata u pripremnoj fazi izrade Plana razvoja, a verifikovane su kroz javne konsultacije. Istovremeno, ovi dokumenti biće osnova za definisanja ciljeva i mera Plana razvoja AP Vojvodine 2022-2030.

Osim na ovoj interenet stranici, aktivnosti na izradi Plana razvoja AP Vojvodine 2022-2030 građani mogu da prate i na fejsbuk stranici Plan razvoja AP Vojvodine 2022-2030.

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: