Sofić u Briselu: U procesu pridruživanja potrebni dodatni koraci i aktivnosti nadležnih iz Evropske unije

BLOG – Putem bloga „Regionalno i lokalno po meri građana“ redovno Vas obaveštavam o aktivnostima koje sprovodi Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

U okviru održavanja Dana proširenja, kao i 10. zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona EU–RS, tokom ove nedelje, zajedno sa svojim saradnicima, boravio sam u dvodnevnoj poseti Briselu.

Foto: Vojvodina uživo

Prilikom održavanja plenarne sednice u okviru Dana proširenja, razmatrane su mogućnosti i pozicije zemalja koje su u pretpristupnom procesu za članstvo u Evropskoj uniji. Tokom sednice, ocenjeno je da je izmenjena svetska politička i bezbednosna situacija umnogome uticala i na regione, te je razmatrano mogu li regioni i regionalne vlasti da pomognu ubrzanje procesa evrointegracija.

Smatram da je u procesu evrointegracija prioritet aktivna primena svih reformi koje Republika Srbija sprovodi, kao i to da većina aktivnosti u vezi s procesom narednih pridruženja zemalja nečlanica pripada nadležnim organima Evropske unije.

Foto: Vojvodina uživo

Činjenica da je prošlo devet godina od pristupnja poslednje zemlje članice Evropskoj uniji i da u nekoj bližoj perspektivi nemamo situaciju da će neka od zemalja uskoro pristupiti članstvu, govori o tome da odgovornost možda i po prvi put nije u potpunosti na zemljama kandidatima. S tim su saglasni i ostali predstavnici Komiteta regiona, te smatramo da su potrebni dodatni koraci i aktivnosti nadležnih iz Evropske unije kako bi se procesi pridruživanja ubrzali.

Foto: Vojvodina uživo

Takođe, sa saradnicima sam posetio i Kancelariju AP Vojvodine u Briselu, gde smo razgovarali o budućim aktivnostima, kao i o primerima dobre prakse.
Tokom dvodnevne posete sastali smo se i s maršalom poljskog Podkarpatskog regiona – Vladislavom Ortilom. Veoma sam zadovljan jer smo dogovorili potisivanje sporazuma o saradnji između naša dva regiona, a verujemo da će se sporazum moći realizovati do kraja 2022. godine.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: