Sofić: Institucijama Srpske pravoslavne crkve i lokalnim zajednicama Srba u regionu 9,9 miliona dinara

VOJVODINA – Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić i direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Aleksandar Đedovac uručili su danas ugovore u vrednosti od 9,9 miliona dinara predstavnicima 10 organizacija, udruženja i opština u regionu, gde deluje, živi i radi srpsko stanovništvo.

Direktna sredstva za obnovu crkvenih objekata, spomen-hramova, izgradnju spomen-soba i nabavku opreme opredeljena su za organizacije, udruženja i lokalne samouprave u Kozarskoj Dubici, Prnjavoru, Ključu, Krupi na Uni, Bosanskom Petrovcu, Stanarima, Vukovaru, Pakracu, Šibeniku i Šamcu.

Sofić je istakao da je cilj ove pokrajinske administracije, kao i Vlade Srbije, da matična država bude prisutna u svakoj lokalnoj samoupravi širom regiona gde boravi naš narod, i da se pruži podrška, oslonac i pomoć tamo gde je to potrebno.

„Svesni smo da ova sredstva nisu velika. Vlada Republike Srbije izdvaja znatnije iznose, a mi se trudimo da taj trend pratimo i da osim finansijskih sredstava gradimo odnose poverenja, zajedništva i sloge“, poručio je Sofić i kazao da će Pokrajinska vlada istrajati u nameri da našem narodu širom regiona pomogne u očuvanju jezika, kulture i tradicije.

Budući da je većinski deo sredstava na osnovu ovih ugovora opredeljen za objekte Srpske pravoslavne crkave, direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Aleksandar Đedovac naglasio je da će Fond, uz podršku Pokrajinske vlade i Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, nastaviti da deluje revnosno i predano vodeći se prioritetima, a kako je rekao, jedan od njih je svakako naš pravoslavni identitet.

Sastanku su prisustvovali i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva i saradnje Skupštine AP Vojvodine sa Narodnom skupštinom Republike Srpske Aleksandar Zirojević i pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama Jelena Dobrović Bojanović.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: