Sočne čokoladne kocke bez jaja: Dugo stoje, a pekmez im daje poseban šmek

Uživajte u kolaču bez jaja

Čokoladne kocke bez jaja koje možete peći u kalupu, četvrtastom plehu ili kao mafine, preporučila je blogerka Jelena Marić. Priprema je brza i laka, a ovaj kolač sadrži i pekmez, što mu dodaje poseban šmek.

Sastojci:
Za biskvit:

200 g brašna
2 čajne kašike sode bikarbone
4 kašike kakaa
4 kašike mlevenih oraha ili lešnika
250 ml tekućeg jogurta
100 ml ulja
8 kašika šećera
4 pune kašike pekmeza po želji
Za preliv:

100 g margarina ili maslaca
100 g čokolade
3 kašike kakaa
3 kašike šećera
100 ml mleka
Dodatno:

4 kašike pekmeza
Priprema:
U lonac stavite šećer i sve mokre sastojke: jogurt, pekmez i ulje, pa sve dobro izmiksajte. Dodajte brašno pomešano sa sodom, kakao i orahe, pa mikserom kratko izmešajte.

Smesu izlijte u pleh (20 puta 28 cm) obložen papirom za pečenje, pa pecite oko 30 minuta na 180 stepeni. Pazite da se kolač ne prepeče – gotov je čim se krene odvajati od rubova pleha.

Dok se kolač peče, pripremite preliv. Na vatri otopite maslac, dodajte šećer, mleko, kakao i čokoladu izlomljenu na kockice.

Vrući kolač izbodite viljuškom, obilno premažite pekmezom, pa prelijte čokoladnim prelivom. Po želji pospote čokoladnim mrvicama ili naribajte čokoladu.

 

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.