Smršajte uz tikvice

Tikvice potiču iz Meksika, a čovečanstvo ih konzumira od davnina, već 10000 godina. Zajedno s dinjama i krastavcima, svrstavaju se u porodicu bundeva, a postoji veliki broj različitih vrsta koje se razlikuju u obliku, veličini, boji i ukusu.

Najbolji ukus imaju plodovi koji su dugački do 15 cm. Osim samoga ploda jestivi su i cvetovi tikvica koji se obično pohuju.

Spektar nutrijenata koje osiguravaju tikvice poprilično je impresivan. Naime, tikvice su izvanredan izvor mangana i vitamina C, vrlo dobar izvor magnezijuma, vitamina A, kalijuma, prehrambenih vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2. Magnezijum igra važnu ulogu u prevenciji srčanog i moždanog udara, a zajedno s kalijumom igra ulogu u regulaciji krvnog pritiska. Antioksidansi vitamin C i beta-karoten, sprečavaju oksidaciju holesterola i posledično smanjuju rizik za aterosklerozu.

Ovo povrće sadrži i veoma malu količinu kalorija (17 kalorija na 100 grama) i kao takvo se preporučuje u dijetama za mršavljenje. Osim toga, prirodni je diuretik, pa se u narodnoj medicini koristi za izbacivanje suvišne tečnosti iz organizma, a veruje se i da snižavaju holesterol i pročišćavaju krv, a takođe poboljšavaju i koncentraciju. Takođe sadrži znatne količine vitamina C.

Nutrijenti koje sadrži tikvica blagotvorno deluju i na zdravlje probavnog sistema. Visok unos prehrambenih vlakana podstiče pražnjenje creva, a samim tim i uklanjanje toksina iz organizma, dok, prema nekim studijama, folna kiselina, vitamin C i beta-karoten pružaju zaštitu stanicama creva od spojeva koji su potencijalni karcinogeni.

Antioksidansi vitamin C i beta-karoten imaju i protivupalno delovanje što ih čini blagotvornima kod stanja kao što su upalni procesi, astme, osteoartritis i reumatoidni artritis.

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.