Slobodno tržište žitarica glavna tema prvog sastanka Radne grupe za robnu berzu

U Vladi Srbije održan je prvi sastanak vladine Radne grupe za koordinaciju aktivnosti unapređenja robnog – tržišnog poslovanja poljoprivrednim proizvodima u kojoj su i predstavnici poljoprivrednih udruženja, a glavna tema je bila formiranje slobodnog tržišta žitarica.

Predstavnici poljoprivrednika udruženja koji su proteklih dana protestovali i blokirali saobraćajnice i sa premijerkom Anom Brnabić dogovorili formiranje ove radne grupe, rekli su novinarima da je sastanak protekao dobro i očekuju da naredni koraci budu u skladu sa predloženim rešenjem za uređenje robne berze.

Sastanku su prisustvovali ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i ministar trgovine Tomislav Momirović.

Ispred Inicijative za opstanak poljoprivrednika Daniel Kovačić preneo je da su razgovarali o slobodnom tržištu u okviru robne berze, odnosno uvođenju terminske prodaje.

Foto: Envato

– Razgovarali smo o implementaciji zakona o robnoj berzi, osnosno sistemu slobodne trgovine, slobodnog tržišta i prvi put smo zaista mogli da dođemo na sastanak gde su nas sačekale institucije. Razgovarali smo o modelima i načinima kako da se ono što je nama najbitnije u ovom trenutku sprovede u delo, a to su terminska prodaja naših proizvoda i uslovi skladištenja po nekim normama za koje smatramo da bi trebalo da budu u zakonskim okvirima, a koje do sada nisu bile – rekao je Kovačić.

On smatra da je sastanak prvi korak ka tome da se u narednih nekoliko meseci ovo tržište uspostavi na način na koji su izneli kao ideju još u pregovorima sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom Tanasković u nedelju u Kisaču.

– Tražimo da nam se omogući terminska prodaja, tražimo takođe da nam se omogući da imamo skladišnicu kao hartije od vrednosti, sa kojom možemo nesmetano da raspolažemo i trgujemo kao da je roba još uvek naša – kazao je Kovačić.

On je objasnio da je situacija u ovom trenutku takva da kada predaju pšenicu ili kukuruz skladištarima mogu „da se od nje oproste“, jer to u tom trenutku roba postaje predmet neke vrste ucene.

– Mi ako ne potpišemo da je to obračunata njihova roba, oni tada imaju potpuno drugačije uslove skladištenja za nas nego do tada. Tako da, skladišnica kao dokument i mogućnost podizanja kredita na osnovu nje omogućava nam da mi u stvari tu robu i ne prodamo, kada je cena možda najniža nego to možemo da uradimo u nekom drugom periodu, za koji ćemo napraviti poseban ugovor i to je terminski ugovor kom mi težimo – objasnio je Kovačić.

Naredni sastanak ove Radne grupe dogovoren je za 21. decembar, dodao je, i najavio da će se posle toga svake dve do tri nedelje održavati sastanke Radne grupe na tehničkom nivou.

– Svakih dve do tri nedelje, dok se ne vidi koji sve pravilnici, zakoni i dokumenti moraju da se prilagode ovome što smo danas tražili – rekao je Kovačić.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.