logo transparend vojvodina uzivo

Slika Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“ od danas se nalazi u Beogradu

BEOGRAD – Slika Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“, kupljena na aukciji londonskog „Sotbija“, od danas se nalazi u Beogradu, potvrdili su Tanjugu u Ministarstvu kulture.

O terminu i mestu izlaganja javnost će biti obaveštena nakon završetka svih neophodnih muzejskih procedura koje su potrebne da bi ovo remek-delo bilo dostupno očima domaće i svetske javnosti.

Muzej grada Beograda je na aukciji „Sotbi“ u Londonu kupio delo Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“.

Slika je na aukciji nazvanoj Put svile slike orijentalista i nameštaj iz rezidencije u Belgraviji prodata za 304.800 funti, odnosno 349.500 evra, iako je pre aukcije procenjivana na iznos od 70.000 do 100.000 funti.

Prva ponuda je iznosila 130.000 funti.

Radi se o ulju na dasci čije su dimenzije 41 puta 32,5 centimetara (odnosno sa ramom 68 puta 60,5). Muzej grada Beograda, koji je ušao u prepisku sa Sotbijem, se u trku upustio uz podršku države.

Raniji vlasnik slike do nje je došao na aukciji kuće Christies 1994. godine, s tim da je slika tada prodata pod nazivom Arnautski ratnik.

Medaković: Prvo carinske i muzejske procedure pa „Odmor bašibozuka“ pred javnost

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković kazala je Tanjugu da je pre izlaganja atrefakta javnosti potrebno da se završe muzejske i carinske procedure.

„Potrebno je da završimo sve carinske i muzejske procedure pre nego što izložomo ovo remek – delo javnosti. Verujem da će Jovanovićeva slika izazvati veliko interesovanje poštovalaca vrhunske umetnosti i učinićemo sve da se artefak što pre nađe pred okom javnosti. Srećni smo što se slika našeg umetnika vratila kući“ kazala je Medaković.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.