Šlic na suknji: Modno otkriće koje vodi poreklo iz Apatina

APATIN – U svetu mode, često se događa da inspiracija za revolucionarne trendove potiče iz neočekivanih izvora. U tom duhu, legenda o tome kako je nastao šlic na suknji vodi nas nazad u 19. vek, u miran gradić Apatin na obali Dunava.

Ova neobična priča povezuje Apatin sa princem. Gradić na Dunavu privukao je pažnju još davne 1878. godine. Tada je princ Rudolf od Austrije, član dinastije Habzburga, boravio na Dunavu u okviru svoje ekspedicije. Osim što je bio strastveni lovac, princ je vodio dnevnik o svojim doživljajima, kasnije objavljen pod nazivom “Petnaest dana na Dunavu”.

Ono što je princ Rudolfa najviše zadivilo bila je jedna neobična pojava koju je zabeležio tokom svog boravka kod apatinskih ribarskih stanica. U to vreme, vodiči kroz prirodu bili su ribari koji su živeli sa svojim suprugama ili devojkama u tim stanicama duž obale Dunava. Žene su nosile pregače koje su bile vezane s prednje i zadnje strane, a njihove noge su bile vidljive kroz šlic.

Princ Rudolf nije mogao da ostane ravnodušan prema ovoj pojavi, budući da su na dvorovima tog vremena žene nosile duge haljine i ovako nešto mu je bilo potpuno nepoznato. Ova neobična scena ostavila je dubok utisak na princa i njegovu posadu. Taj trenutak, kada je lepota ženske noge zabljesnula kroz šlic na pregačama, postao je inspiracija za jednog dvorskog krojača tog vremena.

Nakon što je pročitao prinčevo iskustvo u knjizi, krojač je odlučio da osmisli novi modni detalj, šlic na ženskim suknjama. Kroz istoriju mode, dužina ženskih sukanja se menjala, a time i dužina šlica. Ideja koja je potekla iz Apatina prilagođena je različitim modnim periodima, ali suština šlica ostala je ista, istovremeno izazovna i elegantna.

Danas, šlic na suknjama postao je standardni modni detalj mnogih odevnih predmeta. Inspiracija koja je krenula iz mirnog Apatina 19. veka ostavila je svoj trag u svetu mode, a priča o tome kako je apatinska priroda uticala na modni fenomen šlica ostaje kao primer kako se kreativnost i inspiracija mogu pronaći na najneočekivanijim mestima. Anegdota ili neverovatno modno otkriće prosudite sami.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: