Slavsko žito sa medom i bademima: Slasno, ukusno, kombinacija tradicije i modernog

Slavsko žito je simbol tradicije i važan deo svake slavske trpeze, a uz nekoliko jednostavnih izmena, možete ga podići na viši nivo. Ako želite da impresionirate goste i u svom jelovniku unesete moderni twist, isprobajte ovu varijantu sa medom i bademima.

Umesto uobičajenog šećera, koristimo med koji donosi prirodnu, bogatu slatkoću, dok mleveni bademi obogaćuju jelo hrskavom teksturom koja se savršeno slaže sa ostalim sastojcima.

Sastojci:

300 g pšenice belije
250 g mlevenih oraha
50 g mlevenih badema
prstohvat cimeta
50 g meda
70 g grožđica

Priprema:

Prvo očistite pšenicu i stavite je u šerpu, prelijevajući je vodom. Kuvajte na srednjoj vatri dok pšenica ne proključa, a zatim je procedite. Ovaj postupak ponovite još 3-4 puta kako bi se pšenica potpuno očistila i omekšala. Poslednji put je ostavite da se ohladi, a zatim je dobro procedite dok je još mlaka.

Ohlađeno slavsko žito izblendirajte do srednje krupnih komadića, pa u njega dodajte mlevene orahe, bademe, prstohvat cimeta, med i grožđice. Sve dobro promešajte dok se sastojci potpuno ne sjedine.

Za završni dodir, možete ukrasiti jelo šećerom u prahu ili dodatnim mlevenim orasima, u zavisnosti od želje.

Ovaj recept donosi savršen balans između tradicije i modernog okusa, idealan za sve prilike kada želite da oduševite svoje goste.

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.