SLANKAMEN – Za koju godinu sa obronaka Fruške gore, trešnje iz Slankamenačkih vinograda trebalo bi da se nađu na zahtevnom tržištu Zapadne Evrope.
Svedoci smo žestokih vremenskih prilika koje mnogi nazivaju i klimatskim promenama. U takvim uslovima proizvodnje nema mesta za amaterizam.
Da bi zasad trešnje iz slankamenačkih vinograda, mesta prepoznatljivog po dobrim voćarima i vinogradarima parirao savremenim italijanskim zasadima, a sa željom da domaća trešnja bude i bolja od čuvene italijanske trešnje, na površini od oko 12 hektara podižu se stubovi za protivgradne mreže koje su danas neminovnost za one koji žele da se bave voćarstvom.
Mladi voćari, braća Cesnik, Andrej, koji dobro vlada obradom zemljišta i Aleksandar, budući inženjer poljoprivrede, uz logistički pripremu iskusnog privrednika Bogdana Mamuzića, svesni značaja simbioze znanja i savremene tehnologije proizvodnje, sa punim elanom kreću u zahtevnu i nimalo laku prozvodnju trešnje.
Jesenji radovi privode se kraju. Urađena je Agrohemijska analiza zemljišta, a na proleće, već sredinom aprila, na površini od oko 12 hektara, očekuje se sadnja kvalitetnih sertifikovanih italijanskih sadnica koje bi nakon godinu dana trebalo da daju i prvi rod.
Više u prologu RTV: