Ako vam je ponestalo ideja za ručak i večeru, predlažemo vam recept za zapečene slane palačinke sa pečurkama i tunjevinom.
Iako smo možda više naviknuti da palačinke jedemo kao slatkiš, njihova slana verzija je odličan izbor. Kao i u slatkoj varijanti, uvek možete da ih „napunite“ sa različitim prilozima, od šunke i mesa, preko raznih vrsta povrća, soseva i sireva.
Danas vam preporučujemo palačinke sa pečurkama i tunjevinom, zapečene sa kačkavaljem.
Sastojci:
za palačinke:
- 120 g brašna
- 1 jaje
- 1 šolja biljnog mleka
- 1 kašičica ulja + ulje za prženje
- so po ukusu
za nadev:
- 1,5 kašika brašna
- 1,5 kašika margarina
- 1 šolja biljnog mleka
- 250 g tunjevine u komadićima
- 150 g pečuraka
- 2 kašike rendanog biljnog kačkavalja
- 1 kašike iseckane mirođije
- so i biber prema ukusu
Priprema:
Prosejte brašno u posudu, dodajte so i jedno jaje, potom dospite biljno mleko i ulje, i sve dobro umutite dok ne dobijete glatku strukturu.
Smesu ostavite da odstoji 15-ak minuta, a potom pecite palačinke po uobičajenom receptu, sa obe strane po 30-ak sekundi.
Ugrejte srednje duboku šerpu i ubacite margarin, a potom dodajte i brašno, so i biber i sve mešajte na laganoj vatri oko dva minuta. Zatim sipajte biljno mleko i mešajte dok se sos ne zgusne.
Sklonite šerpu sa vatre i u smesu dodajte tunjevinu u komadićima, a potom i pečurke i mirođiju. Sve lagano promešajte i vratite na laganu vatru još nekoliko minuta.
Ostavite nadev od tunjevine i pečuraka da se dovoljno prohladi da možete sa njime da filujete palačinke.
Urolane palačinke poređajte po vatrostalnoj posudi i pospite izrendanim biljnim kačkavaljem.
Pecite jelo na 180 stepeni koko 20 minuta, odnosno dok se sir ne otopi. Poslušite toplo uz sezonsku salatu.