Mnogi misle da je kuvanje testenine jednostavan posao s kojim ne može da se pogreši, ali Italijani tvrde da su greške itekako moguće i da postoje određeni načini kako da do tih grešaka ne dolazi.
Naizgled sitne greške tokom kuvanja mogu potpuno da upropaste jelo, čak i ako je sos napravljen vrhunski. Italija je zemlja sa dugom tradicijom pripreme testenine, a Italijani se vekovima drže nekoliko zlatnih pravila i preporučuju svima da ih slede.
Zato se držite ovih pet zlatnih pravila i uživajte u omiljenoj pasti:
Nikako ne sipajte ulje u vodu pre kuvanja.
Prva stvar koju ne bi trebalo raditi je dodavati ulje u vodu u kojoj se kuva testenina. Ulje se odvaja i pluta na vodi, pa zamisao da se spriječi lepljenje testenine neće da bude ostvarena. Takođe, nakon što kuvanu pastu ocedimo, ulje će da se zalepiti za nju što će da spreči zadržavanje sosa na njoj.
Sačekajte da voda provri
Ako želite da pripremite al dente pastu, onda je od velike važnosti da sačekate da voda provri. Dakle, testeninu uvek stavljajte u kipeću slanu vodu.
So tek nakon što voda provri
Ako se doda so hladnoj vodi, odložiće se vreme potrebno vodi da dosegne tačku vrenja. Međutim, kad se ubaci u kipeću vodu, so će da povisi temperaturu i voda će tada da bude prilično vruća – idealna za kuvanje paste.
Ne ispirajte pastu nakon kuvanja
Velika greška je kada na kraju kuvanja testeninu isperete vodom, jer se tako uklanja skrob s njene površine koji pomaže da se testenina dobro umeša sa sosom.
Sos mora da bude spreman pre paste
Jednom kuvanu testeninu trebalo bi odmah da dodate u već gotov sos. Ako je sos pregust, dodajte malo vode u kojoj se kuvala testenina – ona sadrži skroba, obogaćuje ukus sosa i pomaže mu da se bolje zalepi se za testeninu.
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.