Skupština je spremna za nastavak saradnje sa UNDP

BEOGRAD – Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić sastao se sa stalnim predstavnikom UNDP u Srbiji Jakupom Berišom, poželeo mu dobrodošlicu i naglasio da je Skupština spremna za nastavak saradnje sa UNDP, koja je i u proteklom periodu bila uspešna.

Ukazao je na niz uspešnih projekata u saradnji sa UNDP, kao što su podrška radu Ženske parlamentarne mreže, održavanje sednica odbora van sedišta Narodne skupštine, ali i održavanje niza obuka koje su na raspolaganju narodnim poslanicima.

Orlić je posebno je naglasio značaj pitanja Kosova i Metohije za Republiku Srbiju.

„Sve članice UN čule su istorijsko obraćanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija. U ime naše države saopštio je jasan stav da se snažno zalažemo za poštovanje principa međunarodnog javnog prava, kao i obavezujuće Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, u skladu sa kojom i UNDP funkcioniše na prostoru Kosova i Metohije. Očekujemo da sve naredne aktivnosti budu sprovedene uz poštovanje pomenute Rezolucije i odgovarajuće označavanje Kosova i Metohije, na svim sastancima i u okviru svih aktivnosti koje se tiču UN, odnosno, da budu u skladu sa dogovorima i obavezama koje postoje“, rekao je Orlić.

On je naglasio da će UN u Srbiji uvek imati stabilnog partnera, koji se nedvosmisleno zalaže za poštovanje međunarodnog javnog prava, kao i za poštovanje svih utvrđenih dogovora i obaveza, i koji je suštinski zainteresovan da se bori za rešenje koje podrazumeva mir i stabilnost za sve.

Beriš se složio da su mir i stabilnost cilj kojem streme i Ujedinjene nacije i Srbija i u svetlu toga pozdravio obraćanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića pred Generalnom skupštinom UN, koji se, kako je rekao, „u pet tačaka svog govora dotakao najvažnijih globalnih tema.“

Beriš je rekao i da će podrška UNDP i ubuduće načelno biti usmerena ka temama zaštite životne sredine, borbi protiv korupcije, digitalizaciji i rodnoj ravnopravnosti.

„Ono što nam neposredno predstoji je nastavak podrške izradi strategije razvoja skupštinske stručne službe, strategije digitalizacije Narodne skupštine i strategije komunikacije. Pored toga, planiramo niz mobilnih sednica skupštinskih odbora, razvoj budžetskog portala i dalju podršku izgradnji kapaciteta kroz obuke narodnih poslanika“, poručio je stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: