Skriveni junaci ishrane: Vitamini i minerali

Raznovrsnom i uravnoteženom ishranom, u večini slučajeva, unosimo potrebne vitamine i minerale u organizam. Međutim, činjenica je da brz tempo života utiče na našu ishranu, samim tim, većini je potreban dodatan unos esecijalnih nutrijenata.

Vitamini i minerali igraju ključnu ulogu u održavanju normalnog funkcionisanja tela, dok se njihov optimalan unos može razlikovati u zavisnosti od individualnih potreba, starosti, pola, zdravstvenog stanja i drugih faktora.

Bitno je naglasiti da se obavezno konsultujete sa svojim lekarom pre uzimanja vitamina i minerala.

U nastavku teksta predstavićemo vam neke od osnovnih vitamina i minerala, koji su nam neophodni na dnevnom nivou:

Vitamin A

Vitamin A (retinol) je snažan antioksidans koji ima višestruko dejstvo na celokupno zdravlje. Osim što doprinosi kostima i jačanju imunološkog sistema, on je ključan u održavanju zdravog vida, dok pomaže i u pravilnom rastu i razvoju bebe u materici.

U ishrani, glavni izvor vitamina A su: mlečni proizvodi, jaja i riba, jetra jagnjetine, govedine ili teletine. Takođe, ukusno povrće i voće poput batata, spanaća, šargarepe, dinje i paprike su odličan izvor vitamina A.

Vitamin C

Prevencija za većinu „problema“ je vitamin C. Ovaj snažni antioksidans, neophodan je za održavanje zdravlja i dobrog funkcionisanja tela. S obzirom da utiče u proizvodnji ključnog proteina za zdravlje kože, kose, noktiju i zglobova, spada u najvažnije vitamine.

Među odličnim izvorima Vitamina C nalazi se voće poput jagoda ili kivija ili povrće poput crvene paprike, kelja, brokolija ili spanaća.

Vitamin D

Naše telo samo sintetiše Vitamin D, poznat i kao „sunčev vitamin“. On doprinosi očuvanju zdravih kostiju i zuba i igra važnu ulogu u funkcionisanju organizma. Kada govorimo o ovom vitaminu, važno je istaći da vam, ukoliko tokom letnjeg perioda provodite većinu vremena na sunce, neće biti potreban dodatan unos ovog vitamina. Kada govorimo o ishrani, vitamin D se nalazi samo u nekim namirnicama poput: lososa, određene vrste pečuraka, morski plodovi, tuna iz konzerve, žumance i razne vrste žitarica.

Vitamin E

Vitamin E se obično nalazi u raznim biljnim uljima (ulje suncokreta), orašastim plodovima, semenkama, zelenom lisnatom povrću i žitaricama. Ukoliko se pridržavate uravnotežene ishrane neće vam biti potreban dodatan unos ovog vitamina.

Pored navedenih vitamina neophodni su nam: Vitamin K, Vitamin B1 (tiamin), Vitamin B2 (riboflavin),Vitamin B3 (niacin), Vitamin B5 (pantotenska kiselina), Vitamin B6, Vitamin B7 (biotin), Vitamin B9 (folna kiselina) i Vitamin B12.

Minerali

Kalcijum

Neophodan je za građenje i održavanje čvrstine kostiju i zuba. Osim toga, ima ulogu u regulaciji mišićnih kontrakcija, provođenju nervnih impulsa, koagulaciji krvi i lučenju hormona. Glavni izvori kalcijuma u ishrani su mleko i mlečni proizvodi (sir, jogurt), lisnato zeleno povrće (kao što su kelj, spanać), orašasti plodovi (bademi), semenke (susam), riba sa jestivim kostima (kao što je sardina) i obogaćena hrana.

Gvožđe 

Ovaj esencijalni mineral ima ključnu ulogu u mnogim biohemijskim procesima organizma. HEM gvožđe (životinjsko poreklo) nalazi se u crvenom mesu i bolje se apsorbuje u organizmu. NE-HEM gvožđe se nalazi u namirnicama biljnog porekla kao što su lisnato zeleno povrće, pasulj, orašasti plodovi, žitarice i suvo voće.

Magnezijum

Najvažniji mineral, magnezijum, igra ključnu ulogu u funkcionisanju mišića, nervnog sitema i održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. Kada je u pitanju ishrana, nalazi se u crnoj čokoladi, avokadu, mahunarkama, žitaricama, bananama…

Pored navedenih minerala, neophodni su: Cink, Kalijum, Hrom….

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.