Skoro završena infrastruktura za fabriku vakcina

BEOGRAD – Grad Beograd je skoro potpuno završio pristupne saobraćajnice i neophodnu infrastrukturu za novu fabriku vakcina, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i ukazao da je na taj način omogućeno da fabrika počne da radi.

Vesić je za Tanjug pojasnio da je reč o šest kilometara potpuno nove saobracajnice, kao i da su urađeni i trotoari, kompletna vodovodna i kanalizaciona mreža, te elektro mreža.

„Ukupna vrednost radova koje smo mi radili je veća od 13 miliona evra i na taj nacin smo omogućili da fabrika počne da radi“, rekao je Vesić.

Podseća da fabriku, u zemunskom naselju Soko Salaš, u delu privredne zone „Autoput“, gradi država Srbija, zajedno sa partnerima iz Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a da je predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će moći da proizvodi do 40 miliona doza godišnje.

Fabrika je posebno važna, ističe Vesić, jer osim što će biti dovoljno vakcina za Srbiju i ceo region, u njoj će moći da se proizvode sve vrste vakcina.

„Trenutno je aktuelna vakcina za kovid, a sutra može da bude neka druga vakcina, jer uvek će neka vakcina biti aktuelna. To daje veliku sigurnost kada je u pitanju sistem zdravstvene zaštite Srbije“, kaže zamenik gradonačelnika.

On ističe da je to dokaz kako jedna investicija povlači za sobom drugu, jer je sa šest kilometara novog puta otvorena cela industrijska zona.

„Za nekoliko godina ovde će biti na desetine fabrika u kojima će sigurno raditi na hiljade ljudi. Otvaranjem jedne investicije stvarate mogućnost i za druge i to je dokaz kako se grad razvija“, kaže Vesić.

Dok se očekuje početak rada nove fabrike, Vesić kaže da je u toku nabavka opreme i da bi fabrika ubrzo trebalo da bude u funkciji.

Vesić navodi da je ostalo da se završe pristupne saobraćajnice i sa druge strane i da je želja grada da sve industrijske zone u okolini Beograda potpuno opremi.

„Trenutno radimo pristupne saobraćajnice za industrijsku zonu Singidunum, radićemo nadvožnjak sa obe strane i sa obe strane ćemo raditi pristupne saobraćajnice, jer ako želimo da industriju izvučemo iz grada, onda je neophodno da na prilazima grada imate takve vrste industrijskih zona“, konstatuje Vesić.

On dodaje da Beograd postaje veoma atraktivan i za magacinski prostor i da dolazi sve više velikih svetskih kompanija.

Navodi da je pre nekoliko meseci došla velika nemačka kompanija i da su dobili građevinsku dozvolu za igradnju 500.000 kvadrata magacinskog prostora.

„Oni će dovesti velika svetska imena u Beograd. Sa novim aerodromom, sa auto-putem, sa time što su nam blizu BiH, Hrvatska, Rumunija, Bugarska postajemo pravi hab. Zato nam je važno da što pre završimo intermodalni terminal u Zemunu, koji radimo zajedno sa EU, jer će to takođe omogućiti da se tamo grade magacini“, istakao je Vesić.

On je naveo da Beč ima nekoliko takvih terminala i da je to pravac kojim Beograd treba da se razvija.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.