Skoro 11 kilograma zlata krijumčario u rezervoaru automobila

GRADINA – Zajedničkim radom carinskih i policijskih službenika na prelazu Gradina sprečen je pokušaj da u punom rezervoaru jednog automobila bude prokrijumčareno skoro 11 kilograma zlata, čija je vrednost procenjena na preko pola miliona evra. MUP je potvrdio da na graničnom prelazu Gradina uhapšen nemački državljanin A. T. (54) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo krijumčarenje.

Prekršaj je otkriven kontrolom mercedesa strane registracije, kojim su iz Turske ka Nemačkoj putovala dvojica stranih državljana. U prtljažniku automobila pronađen je plastični kanister sa naftom i crevo za pretakanje, a osim toga i jedna kesa sa aparatom i folijom za vakumiranje, makazama, kanapom i selotejp trakom.

Usledio je i detaljniji pregled u specijalno predviđenom prostoru za pretres vozila, gde je nakon podizanja zadnjeg sedišta skinut poklopac rezervoara za gorivo i uočeno je da je plovak u njemu potpuno čist, a fabrička boja na tom delu motora ogrebana.

Foto: Uprava carine

Tada je specijalnim uređajem za kontrolu teško dostupnih šupljina izvršen pregled unutrašnjosti rezervoara, kada su uočene nepravilnosti koje su ukazivale na to da u njemu pored nafte ima još nečega.

Na pitanje šta se pored goriva nalazi u rezervoaru, vozač je uporno tvrdio da je unutra samo gorivo, međutim kada je video da granični službenici neće odustati od dalje kontrole, priznao je da je unutra sakrio oko osam kilograma zlata.

Uz pomoć vakum pumpe iz rezervoara je izvučena tečnost, a nakon skidanja plovka unutra su pronađeni paketići vakumirani folijom i uvezani kanapom, koji su prethodno otkriveni u prtljažniku automobila.

Granični službenici su o otkrivenom prekršaju obavestili tužioca i Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije MUP Niš, da bi potom uz pomoć krim-tehničara iz rezervoara bilo izvađeno ukupno 13 paketića zlata.

Foto: Uprava carine

Merenjem je utvrđeno da se radi o 10.852 grama različitog zlatnog nakita.

Krijumčareno zlato, vozača i automobil preuzeli su u dalju nadležnost policija i tužilaštvo, dok je saputnik nastavio dalje putovanje.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: