“Škaljarca” lzrešetali ispred lifta: Počinje suđenje za ubistvo u Belvilu (VIDEO)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Za likvidaciju Bojana Mirkovića optuženi Lazar Tejić, Bojan Kovačević, Ivan Nikčević, Dušan Kožuh i Filip Ivanović

U Višem sudu u Beogradu danas bi trebalo da počne suđenje protiv petorice okrivljenih za ubistvo Bojana Mirkovića 12. novembra 2020. godine u garaži zgrade u novobeogradskom naselju Belvil.

Optuženi su Lazar Tejić, Bojan Kovačević, Ivan Nikčević, Dušan Kožuh i Filip Ivanović. Oni se terete za krivično delo teškog ubistva u saizvršilaštvu. Za to delo zaprećena je kazna od najmanje 10 godina zatvora, dok je najveća kazna koju im sud može izreći doživotna robija.

Tejić, koji se tereti da je neposredni počinilac zločina, optužen je i za nedozvoljeno držanje oružja. Svi optuženi uhapšeni su desetak dana posle zločina i i dalje su u pritvoru.

Kovačević, Kožuh, Tejić i Nikčević terete se da su, po prethodnom dogovoru, učestvovali u ubistvu Mirkovića. Kožuh je optužen da je telefonom za kriptovanu enkripciju javljao Tejiću tačno kretanje i lokaciju Mirkovića.

Ivanović, koji je državljanin Crne Gore, optužen je da je sa umišljajem pomogao u ovom krivičnom delu, tako što je obećao Tejiću da će ga posle zločina sakriti. To je, kako se navodi u optužnici, učinio 23. novembra 2020. godine kad je pokušao da Tejića vozilom prebaci u Bosnu i Hercegovinu.

Mirković je, u momentu kad je ubijen, kod sebe imao dokumenta na drugo ime.

Bicikl za likvidaciju

Optuženi su Mirkovića pratili od početka novembra pomoću uređaja koji im je u svakom trenutku pokazivao njegovu lokaciju. Kobnog dana, Tejić ga je ubio sa osam hitaca u podzemnoj garaži, kad se Mirković vraćao iz prodavnice. On je, videvši napadača, krenuo da beži prema liftu u zgradi, ali ga je Tejić stigao i ubio na licu mesta.

Prevozno sredstvo koje je koristio prilikom likvidacije bio je bicikl, koji Tejić nije dobro vozio, pa je danima pred ubistvo učio da ga vozi, kako bi njime mogao da pobegne sa mesta zločina. Identifikovan je na osnovu snimaka nadzornih kamera, pomoću kojih je rekonstruisano njegovo kretanje.

Tokom istrage, ronioci MUP Srbije našli su u kanalu pored reke Save dva pištolja za koja se pretpostavlja da su korišćeni tokom Mirkovićeve likvidacije. On je uhapšen 23. novembra kada je njegov automobil presretnut ,dok je pokušao da pređe bosanskohercegovačku granicu.

Obojica su odranije poznata policiji. Tejić jzbog pokušaja ubistva, zbog koga je izdržavao zatvorsku kaznu u valjevskom zatvoru za maloletnike. Na slobodu je izašao prošle godine i od tada je radio u obezbeđenju jednog prestoničkog kluba.

I optuženi na meti

Crnogorska policija u svojoj evidenciji ima Ivanovića, na koga je pucano 2014. godine na Cetinju. Za taj napad sumnjičio se kasnije ubijeni Nikola Ćupić. Prema sumnjama policije, Ćupić je tada iz automobila, u kom je bio sa Cetinjaninom Vasilijem Vujovićem, ispalio pet hitaca u Ivanovića. U februaru 2019. godine Ćupić, koga su povezivali sa “kavačkim klanom”, dignut je u vazduh.

Mediji su pisali da su za ovo ubistvo ubica i saradnici isplaćeni sa po 5.000 evra i kokainom.

Ubijeni Mirković dovodio se u vezu sa “škaljarskim klanom”, ali i ubijenim Aleksandrom Šarcem, koji bio član međunarodne pljaškaške bande “Pink panteri”. Navodno je Mirković zajedno sa njim nabavljao vozila za likvidacije i bavio se logistikom u vezi sa ubistvima koja su organizovali ubijeni Damir Hadžić i nestali Lazar Vukićević.

Mirković je navodno izvesno vreme bio dobar sa vođom novog kriminalnog klana iz Beograda, ali su se posvađali i razišli. Sumnja se da je ova grupa organizovala njegovo ubistvo. Bojan se pre smrti bavio obezbeđenjem lokala u Beogradu.

Tagovi:

Pročitajte još: