Skaču cene polovnjaka u Nemačkoj jer nema novih vozila: Koliko sada morate da izdvojite za dobar auto?

„Kada je ponuda ograničena, raste potražnja i za starijim modelima i to naravno podiže cenu“

Polovni automobili u Nemačkoj su u roku od godinu dana poskupeli za trećinu, objavila je Agencija za analizu tržišta DAT.

„U aprilu je uobičajeni, tri godine star automobil s benzinskim motorom bio 30,1 odsto skuplji nego slični automobli u aprilu prošle godine“, proizlazi iz analize DAT-a.

Prema procenama analitičara, cene polovnih automobila rastu zbog smanjene ponude novih. Korona kriza je uticala na manjak čipova i ostalih delova za automobilsku industriju što je smanjilo kapacitete.

Istovremeno su i cene novih automobila u poslednje tri godine porasle za sedam odsto. Osetni porast cena polovnih automobila se ne odnosi samo na automobile do tri godine nego i na starije modele.

„Kada je ponuda ograničena, raste potražnja i za starijim modelima i to naravno podiže cenu“, rekao je portparol agencije DAT.

Rasprava koja se u Nemačkoj vodila uoči korona krize koja je čak predviđala delimičnu zabranu automobila na dizel više ne utiče na smanjenu potražnju za ovim vozilima, što je bilo uočljivo u jeku te rasprave.

Prema podacima DAT-a, ali i najvećeg internet portala za polovne automobile „mobile.de“ uočena je potražnja za polovnim „dizelašima“ pogotovo za onima s jačim motorima.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.