Sjajne vesti za Zrenjanince: Rekordan budžet – preko milijardu dinarа investicije, probni rad postrojenja za pijaću vodu i kupovina seoskih kuća za mlade bračne parove

ZRENJANIN – Usvajanje skupštinske Odluke o rekordnom budžetu, puštanje u probni rad postrojenja za preradu pijaće vode, kupovina seoskih kuća za zrenjaninske porodice, ali i uspešna akcija pošumljavanja izletišta „Motel“ su vesti koje su Zrenjanince obradovale tokom prethodne nedelje.

Na poslednjoj sednici Skupštine grada, kojom je predsedavao Čedomir Janjić, usvojen je predlog Odluke o budžetu grada za 2024. godinu.

Gradonačelnik Simo Salapura, koji je obrazložio predlog odluke,  ukazao je da su gde su ukupno planirani prihodi i primanja u iznosu od 6.690.719.000 dinara dok su ukupni rashodi i izdaci planirani u iznosu od 7.879.000 dinara.

Rekao je i da u predloženom budžetu ukupna sredstva predviđena za investicije iznose preko milijardu dinara i biće utrošena na nastavak realizacije projekata u oblasti komunalnog opremanja, zaštite životne sredine, obrazovanja, sporta, socijalne zaštite, kulture…

– Nastavljamo sa izgradnjom kanalizacione mreže u Kleku, Lazarevu i Elemiru. Tražimo podršku za završetak započetih radova na kanalizacionoj mreži u Ečki, Stajićevu, a projektno tehničku dokumentaciju sa građevinskim dozvolama imamo spremnu i za Aradac i Perlez.

Kada smo već kod ove teme, želim da vas obavestim da su otklonjene sve tendenciozne opstrukcije nevladinog sektora kada je u pitanju izgradnja prečistača otpadnih voda i da će na proleće početi izgradnja prečistača za otpadne vode, a Vlada Republike Srbije će preko Ministarstva za zaštitu životne sredine u potpunosti finansirati izgradnju glavnog odvodnog kolektora sa pratećim objektima od Aleksandrovačkog kanala do prečistača otpadnih voda – objasnio je gradonačelnik i dodao da je vrednost te investicije preko milijardu dinara.

Zvanično je  započelo probno preuzimanje sistema za vodosnabdevanje grada Zrenjanina, na osnovu potpisanog Ugovora o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće, počelo je snabdevanje grada vodom sa postrojenja za prečišćavanje vode.

Kako navode iz preduzeća Pannonian Water doo prva faza realizacije ugovornih obaveza podrazumeva isporuku vode bez boje, ukusa i mirisa, pri čemu je i dalje na snazi zabrana upotrebe vode za piće.

U narednim danima vršiće se provera sistema postrojenja i proizvodnje, pa postoji mogućnost da dođe do oscilacija navedenih vidljivih elemenata vode, kao i mogućnost povratka na sistem vodosnabdevanja JKP “Vodovod i kanalizacija“.

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac potpisao je nova četiri ugovora o kupovini seoskih kuća sa okućnicom, u okviru akcije Ministarstva za brigu o selu Republike Srbije.

Ovoga puta nove vlasnike dobile su prazne kuće u Belom Blatu, Knićaninu, Melencima i Aradcu.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac rekao je da je akcija Ministarstva za brigu o selu od samog početka naišla na dobar odziv u Zrenjaninu i da interesovanje za kupovinu seoskih kuća i dalje postoji.

“Grad Zrenjanin podržao je program od samog početka, naše službe pripremaju neophodnu dokumentaciju, pripremaju konkurs, savetuju i usmeravaju zainteresovane kupce i prodavce. U okviru aktivnosti “Da nam sela budu bliža”, koju realizuje gradonačelnik sa saradnicima, takođe saznajemo da u selima ima interesovanja za kupovinu kuća, ali i da cene nekretnina rastu, posebno u tzv. “prvom prstenu” oko grada. Na samom početku akcije, za desetak hiljada evra mogli ste da pronađete kuću u velikom broju naseljenih mesta, danas je to već malo teže. To je delom i posledica naših aktivnosti i napora da u selima budu što bolji uslovi za život, što nam i jeste primarni cilj. Kuće su na ovakav način prodate u skoro svim naseljenim mestima, a na ovom konkursu po prvi put i u Knićaninu”, istakao je zamenik gradonačelnika.

Zaključno sa današnja četiri ugovora, u seoskim sredinama na teritoriji Grada Zrenjanina kupljeno je 57 kuća u 16 naseljenih mesta – Belom Blatu, Melencima, Perlezu, Tomaševcu, Banatskom Despotovcu, Elemiru, Aradcu, Orlovatu, Stajićevu, Lazarevu, Ečki, Mihajlovu, Zlatici , Botošu, Lukićevu i Knićaninu.

„Šnajder elektrik Srbija – Biznis ran“ i Fondacija „Ana i Vlade Divac“ pokrenuli su veliku akciju pošumljavanja “Trka za šume”, sa ciljem da se tokom narednih 5 godina, uz pomoć društveno odgovornih kompanija i podršku trkača, posadi što veći broj novih stabala širom Srbije. U sklopu te akcije je na zrenjaninskom izletištu „Motel“ zasađeno čak dve hiljade sadnica.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac takođe je izrazio zadovoljstvo što je posađeno  čak 2.000 stabala na području „Motela“ koji je za Zrenjanince veoma interesantno mesto okupljanja.

– Ove godine uspeli smo da najveći deo ovog prostora obezbedimo, da bude u vlasništvu grada Zrenjanina i to je bio prvi cilj, a danas taj cilj nastavljamo sadnjom drveća koja će ulepšati ovaj prostor – rekao je Santovac i zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji projekta. On je potom i učestvovao u sadnji, zajedno sa predstavnicima donatora i JKP „Čistoća i zelenilo“, a ispred Grada Zrenjanina akciji su se pridružili i pomoćnik gradonačelnika Rajko Kapelan i predstavnici Odseka za zaštitu životne sredine Gradske uprave.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.