logo transparend vojvodina uzivo

Situacija na teritoriji Raškog okruga mirna, nivo Lima raste

BEOGRAD – Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Luka Čaušić rekao je da je situacija na teritoriji Raškog okruga sada mirna i da su se reke povukle u svoja korita, ali da nivo Lima raste.

Čaušić je za RTS rekao da su sve nadležne službe i dalje na terenu, da osim dežuranja, rade na rešavanju problema koje je voda napravila što se tiče infrastrukture, kao i da je u toku procena nastale štete.

„Nama je trenutno Prijepolje u fokusu, od sinoć od 21 čas reka Lim raste oko šest centimetara na sat. Trenutno je u Prijepolju na kvoti 274 centimetara, 25 centimetara ispod kote vanredne odbrane od poplava. U Brodarevu je na 330, naše ekipe i pripadnici sektora za vanredne situacije su noćas tokom noći obilazili građane“, rekao je Čaušić.

Što se tiče intervencija tokom prethodnih dana, Čaušić kaže da je bitno to što su ekipe bile na licu mesta već dan ranije.

„Imali smo 17 slučajeva crpljenja vode, jednu evakuaciju u Raškoj, imali smo jedno spasavanje sa traktora – čoveku je spašen život, kao i jedno izvlačenje vozila sa dvoje ljudi u Tutinu. Izuzetno je bitno da, dok još nije porasla voda, naši pripadnici su čitavu noć bili na licu mesta“, rekao je Čaušić.

On je istakao da je preventivno delovanje važno kada je reč o poplavama, i naglasio da i manje reke i potoci kada dođu u bujično stanje, sa sobom donose sve što je kao smeće bacano tokom godine.

Dodaje je da važno raditi na podizanju svesti, o posledicama koje donosi ovakav nemar.

„Kada krene ovolika količina kiše, potoci postaju bujica koja iznese na površinu sve ono što smo bacali, nažalost, tokom godine i onda se to smeće skupi. Tu imate od frižidera do školjki do automobila, a voda ide nezadrživo i nosi sve pred sobom“, ističe Čaušević.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.