Siniša Mali razgovarao sa ambasadorom Mađarske

BEOGRAD – Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa novim ambasadorom Mađarske u Srbiji Jožefom Mađarom, sa kojim je razgovarao o ekonomskim odnosima dve zemlje, strateškim projektima koji povezuju Srbiju i Mađarsku i mogućnostima za njihov dalji razvoj.

Sagovornici su se složili da odnosi Srbije i Mađarske nikada nisu bili bolji, i da dve zemlje veže čvrsto, strateško partnerstvo i iskreno prijateljstvo, saopštilo je resorno ministarstvo.

Mali je podsetio da je tokom vikenda predsednik Vlade Mađarske Viktor Obran boravio u Beogradu, gde je razgovarao sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, o važnim, strateškim pitanjima saradnje naše dve zemlje.

Ministar Mali je naglasio i značaj formiranja strateškog saveta između dve države, i rekao da će u maju biti održan samit na najvišem nivou, što će doprineti i garantovati dalji nastavak naše uspešne saradnje.

On je, u tom kontekstu, naglasio i značaj ubrzanja izgradnje naftovoda od Novog Sada do Mađarske, a koji će Srbiji omogućiti da dalje diversifikuje svoje izvore snabdevanja energentima.

Govoreći o pitanjima iz oblasti energetike, Siniša Mali je podsetio i da je produžen najam skladišta u Mađarskoj na dodatnih godinu dana, s obzirom da tokom zime nije potrošeno onoliko gasa koliko je bilo očekivano.

Jedna od tema je bilo i dalje ubrzanje protoka teretnog saobraćaja na graničnim prelazima između dve zemlje, kako bi se ubrzao transport i smanjilo čekanje kamiona na granicama.

Ministar Mali je istakao i da su dobri odnosi između dve zemlje doprineli rekordnoj spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni dve države, te da je Mađarska u 2022. godini bila naš peti spoljno-trgovinski partner, iako je do skoro bila na 13. mestu.

Ministar Mali i ambasador Mađar su razgovarali o saradnji dve zemlje u oblasti poreske politike.

Takođe, ministar Mali je ambasadoru predstavio kandidaturu Srbije za organizaciju Međunarodne specijalizovane izložbe “Ekspo 2027” i istakao značaj tog projekta za promociju i dalji napredak, ne samo Srbije, već celog regiona.

“Nastavljamo zajedno da radimo na projektima od kojih će interesa imati i građani Srbije i građani Mađarske”, zaključio je Siniša Mali.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: