Siniša Mali i šefica Kancelarije MMF u Srbiji razgovarali o rastu penzija

SRBIJA – Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa šeficom Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Julijom Ustjugovom o predlogu budućih fiskalnih pravila, a poseban akcenat stavljen je na povećanje penzija i izmenu švajcarske formule radi usklađivanja rasta penzija.

Mali je govorio o uvođenju „švajcarske formule plus“, kojom se predviđa rast penzija usklađen sa rastom zarada u privredi, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministar je istakao da je udeo penzija u BDP-u u Srbiji 9,2 odsto, što omogućava vanrednu indeksaciju i modifikaciju švajcarske formule, a da se pri tome ne ugrozi održivost javnih finansija.

„Ideja nam je da ukoliko je udeo penzija ispod 10 odsto BDP-a, imamo pravo na vanredno usklađivanje. Ako su penzije između 10 i 10,5 odsto BDP-a da se usklađuju sa rastom prosečnih zarada u privredi, ako su između 10,5 i 11 odsto da bude švajcarska formula, a da iznad 11 odsto, da ih usklađujemo sa inflacijom“, naveo je Mali.

On je rekao da je Srbija potpuno finansijski stabilna, te da ima novca za najavljeno rekordno povećanje penzija između 18 i 20 odsto, i da je ideja da penzije budu usklađene u dva navrata – u oktobru ili novembru, i u januaru.

Inače, uz konsultacije sa stručnim timom MMF-a, treba da bude usvojeno novo fiskalno pravilo o dugu i deficitu, kako bi se obezbedila dugoročna fiskalna održivost.

Dobro dizajniran set fiskalnih pravila je od ključne važnosti za održavanje fiskalne discipline i učvršćivanje fiskalne odgovornosti.

Osim pravila o deficitu i dugu, ograničenja rashoda za plate i penzije, fiskalnim pravilima utvrđuju se i vanredne okolnosti u kojima pravilo može privremeno biti suspendovano ili odloženo, kao i aktivnosti koje se preduzimaju u situaciji kada fiskalno pravilo nije ispoštovano.

Razgovori sa MMF-om će biti nastavljeni, kako bi se našlo najoptimalnije rešenje za očuvanje fiskalne stabilnosti, u uslovima svetske ekonomske krize, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.