Simbol Srpske Nove godine i Svetog Vasilija Velikog

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Vasilica se mesi 14. januara u jutro.

Na Mali Božić kojim 14. januara počinje i Nova godina po julijanskom kalendaru slavi se Sveti Vasilije Velikia na taj dan domaćice mese vasilice i dele ih ukućanima i prvim komšijama, kako bi cela godina prošla uskladu i prijateljstvu.

14. januara, upokojio se arhiepiskop Sveti Vasilije, nazivan pčelom crkve Hristove, koja nosi med vernima i svojom žaokom bode jeretike – bezbožnike.

Vasilice mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko: mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople na Mali Božić!

U Srbiji se kolači nazvani vasilice spremaju od kiselog ili lisnatog testa,a i jedni i drugi se prelivaju medom.

Takođe, vasilica je i naziv za proju koja se u nekim krajevima služi na Mali Božić,s tim što se i ona ukrašava na poseban način.

Slatke vasilice se šaraju tako što se nekoliko strukova slame uvežu u snopić crvenim koncempa se onda vrhovima bocka testo i to tako da se rupice formiraju oblik krsta.

Za proju-vasilicu, domaćica pripremi šuplje grančice zove, veže ih u snop pa njime izvadi kružiće testakoji se kasnije daju stoci da bude napredna i zdrava cele godine.

Mnoge domaćice pripremaju vasilicu kao i božićnu česnicu – prema starom receptu za domaći hleb.

Vasilica od projinog brašna

Sastojci:

3 šoljice projinog brašna

3 šoljice pšeničnog brašna

3 jaja

2 šoljice ulja

1 prašak za pecivo

kašičica soli

3 šoljice kisele vode

Priprema:

Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa polako dodajte izmešanom brašnu sa praškom za pecivo.

Pecite u podmazanom plehu na oko 200 C.

Vasilice sa medom

Sastojci:

800 gr brašna

200 g masti

40 g svežeg kvasca

1 kašičica soli

1 kašika šećera

mlaka voda

med

Priprema:

Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte.

Ostavite da testo naraste pa svaku loptu razvite u manju lepinju.

Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na trake koje ćete koristiti za ukras.

Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom.

Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta.

Pecite na temperaturi 200 C, poslužite tople i prelivene medom.

U nekim krajevima se vasilice peku u obliku običnih okruglih lepinja, a postoji i običaj da se išaraju vrhom slamčica vezanih u snop crvenim koncem.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: