Vasilica se mesi 14. januara u jutro.
Na Mali Božić kojim 14. januara počinje i Nova godina po julijanskom kalendaru slavi se Sveti Vasilije Veliki, a na taj dan domaćice mese vasilice i dele ih ukućanima i prvim komšijama, kako bi cela godina prošla uskladu i prijateljstvu.
14. januara, upokojio se arhiepiskop Sveti Vasilije, nazivan pčelom crkve Hristove, koja nosi med vernima i svojom žaokom bode jeretike – bezbožnike.
Vasilice mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko: mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople na Mali Božić!
U Srbiji se kolači nazvani vasilice spremaju od kiselog ili lisnatog testa,a i jedni i drugi se prelivaju medom.
Takođe, vasilica je i naziv za proju koja se u nekim krajevima služi na Mali Božić,s tim što se i ona ukrašava na poseban način.
Slatke vasilice se šaraju tako što se nekoliko strukova slame uvežu u snopić crvenim koncempa se onda vrhovima bocka testo i to tako da se rupice formiraju oblik krsta.
Za proju-vasilicu, domaćica pripremi šuplje grančice zove, veže ih u snop pa njime izvadi kružiće testakoji se kasnije daju stoci da bude napredna i zdrava cele godine.
Mnoge domaćice pripremaju vasilicu kao i božićnu česnicu – prema starom receptu za domaći hleb.
Vasilica od projinog brašna
Sastojci:
3 šoljice projinog brašna
3 šoljice pšeničnog brašna
3 jaja
2 šoljice ulja
1 prašak za pecivo
kašičica soli
3 šoljice kisele vode
Priprema:
Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa polako dodajte izmešanom brašnu sa praškom za pecivo.
Pecite u podmazanom plehu na oko 200 C.
Vasilice sa medom
Sastojci:
800 gr brašna
200 g masti
40 g svežeg kvasca
1 kašičica soli
1 kašika šećera
mlaka voda
med
Priprema:
Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte.
Ostavite da testo naraste pa svaku loptu razvite u manju lepinju.
Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na trake koje ćete koristiti za ukras.
Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom.
Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta.
Pecite na temperaturi 200 C, poslužite tople i prelivene medom.
U nekim krajevima se vasilice peku u obliku običnih okruglih lepinja, a postoji i običaj da se išaraju vrhom slamčica vezanih u snop crvenim koncem.
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.