Šimanovčani ugostili branioce otadžbine

PEĆINCI -Predstavnici pećinačke lokalne samouprave i Mesne zajednice Šimanovci dočekali su 25. marta predstavnike 250 raketne brigade PVO Jugoslavije, čija je borbena posada 27. marta 1999. godine, tokom NATO agresije na našu zemlju, sa borbenog položaja u Šimanovcima oborila ponos američke avijacije – borbeni avion F117A. Do danas je to jedini potvrđen slučaj obaranja ovog modela letilice opremljene stelt tehnologijom.

Domaćini su goste dočekali u Zavičajnoj kući Šimanovci, gde im je dobrodošlicu poželeo predsednik Saveta mesne zajednice Aleksandar Mandić.

„Vi ste u Šimanovce prvi put došli ne tako lepim povodom, ali ste izvršili dužnost koju vam je otadžbina poverila, a to je da nas branite u vreme rata. Mi vas se zbog toga uvek rado sećamo, a danas smo ovde da vam još jednom iskažemo zahvalnost za podvig koji ste izveli 1999. godine. Tada ste učinilo gotovo nezamislivu stvar – sa skromnom vojnom opremom koja vam je bila na raspolaganju naneli ste ozbiljan udarac najrazvijenijoj vojnoj tehnologiji tog vremena i oborili ponos američke avijacije. Zbog toga ćete u Šimanovcima uvek biti dragi gosti, a mi ćemo se truditi da budemo dobri domaćini i da vam u svakoj prilici iskažemo zahvalnost za ono što ste učinili“ – rekao je Mandić i pozvao goste da boravak u Zavičajnoj kući iskoriste da se bolje upoznaju sa istorijatom i znamenitostima Šimanovaca.

Na dobrodošlici se u ime gostiju zahvalio pukovnik u penziji Zoltan Dani, koji je te 1999. godine komandovao posadom koja je oborila F117A. On je rekao da je obaranje ovog aviona neraskidivo vezano za istoriju Šimanovaca i opštine Pećinci i dodao da se posada 250 raketne brigade uvek rado seća Šimanovčana po gostoprimstvu koje su im ukazali.

„Današnje okupljanje je dokaz da i vi nas ne zaboravljate. Nadam se da ćemo se i ubuduće okupljati, jer to je prilika da negujete svoju istoriju na koju treba da budete ponosni“ – rekao je Dani.

Za goste je organizovana i svečana večera u lovačkom domu u Šimanovcima, na kojoj je zamenik predsednika opštine Pećinci Zoran Vojkić izrazio zahvalnost pripadnicima 250 raketne brigade za sve što su učinili za odbranu zemlje, ali i za to što su našli vremena da se okupe u Šimanovcima.

„Opština Pećinci neguje kulturu sećanja na sve heroje i žrtve svih oslobodilačkih ratova koje je Srbija vodila kroz istoriju. Današnje okupljanje je još jedan korak u pravcu očuvanja sopstvene istorije, a naša namera je da se svake godine okupljamo 27. marta i da ne dozvolimo da sećanje na te teške, ali i slavne dane padne u zaborav. Jako je važno da to sećanje sačuvamo i prenesemo mlađim naraštajima“ – poručio je Vojkić.

Među gostima su bili i naša poznata glumica Ivana Žigon i autor knjige „Pad noćnog sokola“ pukovnik Slaviša Golubović, a domaćini su gostima uručili monografiju „Šimanovci“, u kojoj je jedan deo posvećen i događajima od 27. marta 1999. godine

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: