Sijarto: Naftovod Družba nije oštećen, biće ubrzo pokrenut

BUDIMPEŠTA – Naftovod Družba, koji je zatvoren nakon pada zalutalih raketa u Poljskoj, verovatno će ubrso biti ponovo pokrenut jer sam naftovod nije oštećen, saopštio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u video snimku objavljenom na njegovoj Fejsbuk stranici.

Sijarto je takođe rekao, nakon razgovora s poljskim ministrom spoljnih poslova, da Mađarska čeka dalje informacije iz Varšave o rezultatima njihove istrage o eksploziji koja se dogodila u Poljskoj u blizini granice s Ukrajinom, prenosi Rojters.

Snabdevanje delova istočne i centralne Evrope naftom preko cevovoda Družba privremeno je obustavljeno u utorak, objavili su operateri tog naftovoda u Mađarskoj i Slovačkoj.

Mađarski MOL je saopštio da ga je ukrajinski partner obavestio da je jedna ruska raketa pogodila elektranu blizu granice s Belorusijom koja snabdeva strujom pumpnu stanicu na Družbi, što je dovelo do zastoja.

Slovački Transpetrol je takođe potvrdio da je protok nafte prekinut, navodeći “tehničke razloge na ukrajinskoj strani”, ali bez pominjanja raketnog udara.

„Donekle je ohrabrujuća vest da, prema trenutnim informacijama, sam naftovod Družba nije oštećen, već samo jedan element infrastrukture koji upravlja gasovodom, a to je elektroenergetska stanica“, rekao je Sijarto.

Dodao je da je „popravka tog elementa očigledno lakši posao nego da je sam cevovod bio pogođen… tako da se verovatno može obaviti za kratko vreme, u zavisnosti od kvarova koji se utvrde tokom tehničkog dela posla“.

Sijarto je ponovio da Mađarska ima rezerve nafte za nekoliko meseci i da snabdevanje zemlje nije ugroženo.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: