Sijarto: Zajednički ćemo braniti granicu Srbije i Severne Makedonije

BEOGRAD – Ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da su se Mađarska, Austrija i Srbija dogovorile da ujedine snage i još višse učvrste granice između Srbije i Severne Makedonije, kako u pogledu ljudstva, tako i opreme.

Po završetku trilateralnog sastanka Austrije, Mađarske i Srbije o migracijama, Sijarto je istakao da te tri zemlje ne brane samo sopstvene granice, već i EU.

“Naš zajednički interes je da se ta odbrambena linija pomeri ka jugu i zato smo se sporazumeli da ujedimo naše snage i obezbedimo još bolje i ozbiljnije učvrstimo granice između Srbije i Severne Makedonije, kako u pogledu ljudstva, tako i opreme”, poručio je Sijarto.

On je naglasio da je Mađarska spremna da učestvuje u tim zajedničim naporima u odbrani južne granice Srbije, bilo što se tiče ljudstva, bilo tehnike i opreme, u cilju da se obezbedi što bolja zaštita granice Srbije i Severne Makedonije.

“Austrijanci pomažu nama i Srbiji, mi pomažemo Srbiji”, rekao je Sijarto i dodao da je do sada bilo samo nekoliko desetina graničara koji su učestvovali u toj saradnji, dok se danas vidi da ta saradnja mora da poprimi sasvim drugu dimenziju.

“Moramo zajednički da formiramo snagu koja će biti spremna i sposobna da odbrani od ilegalnih migranata srpsko-severnomakedonsku granicu”, poručio je mađarski šef diplomatije.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: