Sigurno ste dosad bar neke od ovih namirnica pogrešno sekli

Pravim kuvarima važno je sve, pa i veličina i oblik naseckane hrane. Oni razmišljaju o tome koliko se lako različiti sastojci mešaju i zasićuju jedni druge ukusom, koliko brzo će smekšati tokom kuvanja ili dinstanja, da li se prerano „iscede“ u salati i čitav niz sitnica koje mogu i naglasiti i pokvariti ukus jela. 

Prilikom spremanja hrane, retko kad razmišljamo o tome kako treba da sečemo namirnice koje pripremamo. Stoga ćemo vam predstaviti par saveta za pravilno sečenje voća, povrća i mesa.

Pre svega, obezbedite jedan veliki ili srednji kuhinjski nož sa širokom, ravnom oštricom bez savijanja i oštrim krajem, dobro naoštrenim. Daska za sečenje treba da bude drvena ili plastična, nikako staklena. Rad na tvrdoj površini uništiće svaki nož, čak i onaj najkvalitetniji i najskuplji.

Prilikom rezanja neke namirnice postoje praktični trikovi koji prilično olakšavaju postupak. Na taj način ćete izbeći nered, a i brže ćete završiti posao:

Crni luk

Kod luka je bitno da pri sečenju ne uklanjate peteljku. Ona ga čini kompaktnim kada se seče i znatno olakšava seckanje bilo na kockice, bilo na kolutove.

Paradajz

Najpre peteljku uklonite nožem. Nakon toga nemojte seći paradajz s rupom prema gore ili dole, već uvek neka „pokazuje“ na stranu. Na taj način paradajz zadržava strukturu i iscuriće manje soka.

Kupus

Ako želite sebi da olakšate proces seckanja kupusa, glavicu zarežite ne duž peteljke, već popreko, koristeći gornji deo glavice sa najtanjim listovima za seckanje. Kupus je najbolje naseckati na uske trake širine ne više od 3 milimetra.

Kivi

Iako se kivi može jesti s korom, što mnogi ljudi ne praktikuju, jer smatraju da je bolji i ukusniji ako se ukloni dlakava kora. Kako bi to učinili, uklonite deo gornjeg i donjeg dela, a zatim ljuštite kivi kašikom po kori i „mesu“. Nakon toga iseckajte kivi kako želite.

Inače, ista tehnika je primenjiva i na pomorandžama.

Mango

Ova slasna voćka se može seći na više načina. Ako je mango već zreo, možete ga prepoloviti na kratkoj strani, otvoriti ga i potom izvaditi košticu. Inače, dobro je mango prerezati na trećine uzdužno. Potom nožem izrežite desnu i levu stranu po dužini na tanke komade pa opet vodoravno. Tako ćete dobiti male kockice koje se lako mogu odvojiti kašikom.

Sirovo meso

Nikome se ne dopada žilavo meso, stoga pri sečenju morate da pazite da podelite mišićna vlakna. Da bi vam to uspelo, pogledajte meso, uočite gde se nalaze bele mišićne linije, a zatim isecite meso tako što ćete ga zaokrenuti za 90 stepeni tako da se ono što je moguće češće “razdeljuje” tokom procesa sečenja.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.