Sigurno ste čuli za šerbet, a da li znate kako se pripema đul-šerbet?

Sigruno ste čuli za šerbet, u narodu poznat i kao repcet naših baka protiv kašlja. Priprema se lako i mnogima je asocijacija na detinjstvo, ali postoji jedan veoma sličan napitak. Ključan stastojak pravi razliku. Reč je o đul-šerbetu.

Sam način pripreme ovog napitka otkriva o kakvom sastojku je reč. A đul-šerbet sprema se na sledeći način: izabrati crvene mirišljave ruže (važno je da su zdravo uzgajane), oprati ih temeljno i odvojiti latice preko kojih treba naliti litar vurće vode, pa ostaviti nekoliko sati, a najbolje je da smesa prenoći.

Latice će zbog toga izgubiti boju, pa će smesa poprimiti smeđu boju. Sledeći korak je da procedite tečnost, stavite u lonac šećer i vodu i prokuvate. Dodaje se zatim limuntus. Kada tečnost provri, ostaviti sirup još desetak minuta da se kuva.

Sirup treba prohladiti, sipati u čiste, sterilisane flaše. Sok je najbolje pripremati sa rashlađenom mineralnom vodom, uz malo mente ili malo limuna.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: