Sigurno će prijati vašoj probavi: Pet razloga zbog kojih treba da uvrstite karfiol u ishranu

Moćno povrće

U 100 grama sirovog karfiola dominira voda (92,07 grama), a u istoj količini ovog povrća nalazi se i 1,92 grama proteina, 57 miligrama folne kiseline, 4,97 grama ugljenih hidrata, dva grama vlakana i 1,91 gram šećera, piše Healthstories.gr.

Karfiol je siromašan mastima – u 100 grama sirovog povrća ima svega 0,28 grama masnoća i svega 25 kalorija, ali je s druge strane bogat vitaminima B6, C i K.

Takođe je bogat fitohemikalijama i antioksidantima, prirodnim jedinjenjima za koja se veruje da imaju značajnu ulogu u prevenciji hroničnih bolesti.

Ukoliko niste ljubitelj karfiola, možda bi saznanje o tome koliko je ovo povrće dobro za zdravlje moglo da vas natera da ga ipak uvrstite u ishranu.

1. Reguliše krvni pritisak

Zbog visokog sadržaja vlakana karfiol može da bude od pomoći u snižavanju holesterola i povišenih vrednosti krvnog pritiska. Neophodno ga je, naravno, jesti svakodnevno nauštrb namirnica koje negativno utiču na skok holesterola i krvnog pritiska.

2. Ima antiinflamatorna svojstva

Češće konzumiranje karfiola povoljno utiče na naš imuni sistem i može da smanji upale.

 

3. Doprinosi pravilnom radu srca

Protivupalno dejstvo karfiola deluje kao štit od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i gojaznosti.

4. Odličan je saveznik u mršavljenju

Karfiol nije tek tako uvršten u brojne dijetetske režime ishrane. Pored toga što sadrži malo kalorija i masti, on doprinosi pravilnom funkcionisanju gastrointestinalnog trakta.
Mnogi nutricionisti će preporučiti pirinač od karfiola umesto klasičnog barenog pirinča barem dva puta nedeljno.

5. Čuva zdravlje želuca i creva

Povrće i voće su preporuka svih zdravstvenih radnika za prevenciju najtežih bolesti. Karfiol često preporučuju kao namirnicu koja blagotvorno deluje na zdravlje želuca i creva, koji su često na udaru malignih bolesti.

 

 

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: